Τόνωση της ζήτησης παρατηρήθηκε ως είθισται τις ημέρες πριν το Πάσχα, αλλά τώρα οι παραγωγοί εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία του προϊόντος, καθώς η ζήτηση φαίνεται να πέφτει.

Σύμφωνα με τον Θανάση Κούντρια, γεωπόνο και μέτοχο της Αγρομηχανικής Βόλου, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αρκετές προσπάθειες παραγωγών και μιας ομάδας στο Βόλο που παράγει αγγούρι θερμοκηπίου, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, παρατηρήθηκε μεγάλη τόνωση της ζήτησης, η αγορά κινήθηκε με αποτέλεσμα να καταγραφούν τιμές έως και 1 ευρώ για το κάθε ζεύγος στην πολύ υψηλή ποιότητα.

Για μεγάλες ποσότητες που έδωσαν οι παραγωγοί, πάλι σε προϊόν υψηλής ποιότητας, έπιασαν 80 λεπτά την ίδια περίοδο, ενώ από την Δευτέρα του Πάσχα, οι τιμές ανά ζεύγος στον παραγωγό δεν ξεπερνούν τα 60 λεπτά.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Γρηγόρης Μαρσώνης, παραγωγός κηπευτικών και αγγουριού από τη Μυτιλήνη, φέτος τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον παραγωγό, γεγονός που σχετίζεται απόλυτα με τον κορονοϊό, τις κλειστές ξενοδοχειακές μονάδες, τις επιχειρήσεις εστίασης κ.λπ.

Ο κ. Μαρσώνης έχει θερμοκήπια στο νησί και πουλάει τα προϊόντα του μέσω της λαχαναγοράς και όχι απευθείας, ενώ όπως μας είπε συνιστά και η πληρωμή με… έναντι των παραγωγών.

Όσον αφορά στην ζήτηση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πεσμένη, οι ποιότητες ποικίλουν, δηλαδή μπορεί να βρει κανείς και πολύ ποιοτικά προϊόντα, αλλά η τιμή δεν ξεπερνά τώρα τα 30 λεπτά ανά αγγούρι, όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν 40 λεπτά και άνω.

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι παραγωγοί λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό

Όπως μας ανέφεραν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας Χανίων, που ασχολείται κυρίως όμως με την θερμοκηπιακή ντομάτα και λιγότερο με το αγγούρι, μέχρι πρότινος στο αγγουράκι ο παραγωγός πληρώνονταν 70 λεπτά το κιλό, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια πτώση σε ζήτηση και τιμές, με αποτέλεσμα αυτές την Τρίτη να μην ξεπερνούν τα 40 λεπτά το κιλό και από δω και πέρα να έχουν περαιτέρω πτωτική πορεία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts