τρακτερ, γεωργία, τρακτερ, καλλιέργειες

Επένδυση µε ηµεροµηνία λήξης που αναγράφει «2026» θα πρέπει να θεωρείται η αγορά δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, βάσει τα όσα περιγράφει στο διαβιβαστικό της προς τα κράτη-µέλη η Κοµισιόν για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

 

Με ημερομηνία λήξης η επένδυση σε αγορά δικαιωμάτων, μόνο τα στρέμματα θα μετρούν από το 2026

Σε αυτό αναφέρεται πως από τα 14 κράτη-µέλη που παρέχουν βασική ενίσχυση µε το καθεστώς των δικαιωµάτων, πλέον µένουν µόνο έξι από το 2023 και µετά, κατάσταση που επιβεβαιώνει Ευρωπαίους αξιωµατούχους που υποστηρίζουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία προγραµµατική περίοδος που θα ισχύσει το καθεστώς των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης στην Ευρώπη.

«Ας έχουν υπόψη τους όλοι όσοι κάνουν µισθωτήρια και αγοράζουν δικαιώµατα, πως όλες οι αξίες θα αλλάξουν το 2023», ενηµερώνει αντίστοιχα το ιρλανδικό υπουργείο Γεωργίας. Αυτό µοιάζει να το έχουν αντιληφθεί και κάποιοι Έλληνες αγρότες και κάτοχοι δικαιωµάτων, καθώς σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, πλέον γίνονται και συµφωνίες αγοράς µε βάση την αξία του 2021, µε αντίτιµο την ετήσια αξία τους (απόσβεση από το πρώτο έτος αγοράς), καθώς βρισκόµαστε στο τελευταίο έτος ενισχύσεων µε βάση τους τρέχοντες κανονισµούς.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί η έννοια του ενεργού αγρότη για να γίνουν πιο στοχευµένες πωλήσεις και µεταβιβάσεις. Αυτό αφορά όσους λαµβάνουν άµεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ που θα πρέπει να αποδείξουν αγροτική δραστηριότητα. Όσοι δεν µπορούν ή δεν θέλουν, θα σπεύσουν να πουλήσουν πριν επιστρέψουν τα δικαιώµατα στο Απόθεµα. Άλλωστε, γι’ αυτό η Ιρλανδία (βλ. σελ. 5) καταργεί για το 2023 και το 2024 τις ποινές για µεταβιβάσεις δικαιωµάτων χωρίς γη, ώστε να διευκολυνθούν αυτές οι περιπτώσεις και να φτάσουν ατόφιες οι αξίες στα χέρια των πραγµατικών παραγωγών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts