Προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης και τονίζουν, πως έτσι όπως κινείται σήμερα η αγορά, δεν μπορούν να επιβιώσουν.

 

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Δουνάκης «πέρυσι με φέτος υπάρχει μια αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές που αγγίζει περίπου το 80 με 90% . Πέρυσι το καλαμπόκι είχε 25 λεπτά, ενώ σήμερα έχει 40 λεπτά. Το ίδιο και το κριθάρι. Τα δυο βασικά προϊόντα και το τριφύλλι που είναι η μηδική, που είναι απαραίτητα για να παραχθεί το ζώο και να παράγει γάλα και κρέας έχουν αυξηθεί δραματικά».

Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Δουνάκης είπε :«Το κακό με τους κτηνοτρόφους είναι ότι, δεν μπορούν να επιβιώσουν έτσι όπως κινείται σήμερα η αγορά. Θέλω να πω ,ότι δεν διαμορφώνουμε εμείς την τιμή του προϊόντος ,αλλά την διαμορφώνουν οι έμποροι ,η ζήτηση και μετά πάμε εμείς και λέμε πόσο θα πουλήσουν. Εκεί είναι η όλη διαφορά. Δηλαδή θέλουμε να πουλήσουμε κάτι το οποίο θα καλύπτει τα έξοδα μας και έρχεται η αγορά ,ο έμπορος και σου λέει όχι, εγώ δεν το παίρνω τόσο, θα το πληρώσω πολύ λιγότερο και εκεί παθαίνουν την ζημιά οι κτηνοτρόφοι που όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένοι από την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% που ανακοίνωσε το υπουργείο, ο κ. Δουνάκης είπε: «Δεν μας ικανοποιεί, είναι ένα πάρα πολύ μικρό βοήθημα γιατί δεν υπάρχει καμία μείωση στο κόστος. Το ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο εμείς το παίρνουμε και το αποδίδουμε. Δημιουργήθηκε μικρό κεφάλαιο κίνησης για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το ΦΠΑ δεν είναι κάτι που μένει στην τσέπη του παραγωγού».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts