τρακτερ

«Τσουβαλιασµένος» µε τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, φαίνεται πως θα παραµείνει ο ελαιοκοµικός τοµέας στη χώρα µας ακόµη και µετά την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, παρά τις σχετικές ανησυχίες που έχουν εγείρει άνθρωποι του κλάδου.

 

Κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων, «θα έρθει η αναδιανεµητική», καµία στοχευµένη παρέµβαση για την ελιά, «έρχονται τα τοµεακά των 10,6 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων ετησίως» και άλλωστε «µόνο το 20% των παραγωγών ελιάς είναι κατ’ επάγγελµα αγρότες» ήταν η απάντηση του γενικού γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέδιων, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα σε σχετική ερώτηση µε θέµα «Επιπτώσεις στην ελαιοκοµία της χώρας από την πρόταση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη Νέα ΚΑΠ».

Ακόµη και στις δράσεις του νέου πρασινίσµατος, εκεί που θα µπορούσαν να ενισχυθούν ειδικότερα οι ελαιοκαλλιεργητές από ειδικό πρόγραµµα (π.χ για ξηρικούς ελαιώνες, ορεινούς ή παραδοσιακούς), δεν έχει υπάρξει κάποια ξεχωριστή µέριµνα, προς το παρόν τουλάχιστον. Και η δυνατότητα συνδεδεµένης στην επιτραπέζια ελιά (νέα προσθήκη στην ΚΑΠ), παρέµεινε ανεκµετάλλευτη, παρά το γεγονός ότι είχε ανοίξει η σχετική κουβέντα πέρσι. Ενδιαφέρον έχει το σκέλος της απάντησης για τη διάρθρωση του ελαιοκοµικού τοµέα στη χώρα όπου ο κ. Μπαγινέτας αναφέρει: Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε προηγούµενη επεξεργασία των στοιχείων του ΟΣ∆Ε 2019, του ΟΓΑ και του ΜΑΑΕ από τον τεχνικό σύµβουλο του ΥΠΑΑΤ για το ΣΣ της ΚΑΠ, διαπιστώθηκε ότι οι 232.825 ελαιοκοµικές εκµεταλλεύσεις κατανέµονται ως εξής:

  • σε ετεροεπαγγελµατίες µέχρι 63 ετών, ποσοστό 38%
  • σε ετεροεπαγγελµατίες άνω των 63 ετών, ποσοστό 24%
  • σε συνταξιούχους του ΟΓΑ, ποσοστό 18% και
  • σε επαγγελµατίες αγρότες, ποσοστό µόνο 20%.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts