Έμβολος

Από 40 λεπτά μέχρι και κάτω από 30 λεπτά πωλούνται αυτή την περίοδο οι φετινές πρώιμες πατάτες, στην κορύφωσή της παραγωγής, στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ξεκάθαρη τιμή.

“Δεν υπάρχουν τιμές, είναι στα 35 με 40 λεπτά και σου κόβουν και 2 κιλά από την κλούβα (έχει 23 με 24 κιλά), δήθεν σκάρτες” μας είπε ο παραγωγός στον Μπουρνιά Γιώργος Δούβας. Παρατήρησε ότι είναι μια μέτρια χρονιά που τείνει να γίνει κακή. Και αυτό που ενοχλεί τους παραγωγούς είναι ότι αυτή η προβληματική εικόνα καταγράφεται χωρίς να υπάρχουν πολλές πατάτες, με λιγότερα φυτεμένα στρέμματα και χαμηλότερες αποδόσεις, χωρίς να υπάρχει συνωστισμός στα συσκευαστήρια, και ενώ οι εισαγωγές δεν είναι σε επίπεδα προηγούμενων χρόνων.

Οσον αφορά τη ζημιά από τον πάγο κυρίως, ο Γ. Δούβας μας ενημέρωσε ότι σε άλλα κτήματα έχουν βελτιωθεί οι αποδόσεις και σε άλλα όχι, και πως ήταν κι ο αέρας, συνδυασμός παραγόντων που έχει προκαλέσει το πρόβλημα.

Μέχρι και τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση, θα έχει βγει το 80% με 90% της πρώιμης παραγωγής στην περιοχή μας.

Ο τυποποιητής – εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας επεσήμανε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούν οι τιμές στα 40 λεπτά οι χοντρές και στα 30 λεπτά οι ψιλές (αυτές πάνε για εξαγωγή). Επέκρινε συνάδελφό του που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω, εκτιμώντας ότι δεν συντρέχει λόγος γι’ αυτό, καθώς υπάρχει μείωση στις εισαγωγές και είναι φέτος λιγότερες οι πατάτες στην αγορά.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts