Τις επόμενες ώρες πιστώνεται η συνδεμενένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι, μετά τη δουλειά που έγινε στον Οργανισμό Πληρωμών το Σαββατοκύριακο. Για το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης 11 Απριλίου είναι προγραμματισμένη πληρωμή των 25,1 εκατ. ευρώ έκτακτων ενισχύσεων με τη μορφή de minimis σε κάστα και μήλα, ενώ βάσει προγραμματισμού, μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη θα ακολουθήσουν αρκετές από τις αναμενόμενες πληρωμές αγροτών, μεταξύ των οποίων καθυστερημένες συνδεδεμένες και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ.

 

Η εβδομάδα των πληρωμών ξεκινά τη Μεγάλη Τρίτη με κάστανα και μήλα, κάτι που θα είχε γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις, ωστόσο επιπλοκές στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας του Πάσχα των Καθολικών, έφεραν την πληρωμή μερικές ημέρες αργότερα.  Μέσα στην ημέρα ωστόσο, θα πιστωθεί και η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι (καρτελάκι), η οποία αναμένονταν αρχικά για την Μεγάλη Πέμπτη.

Από εκεί και πέρα, ο προγραµµατισµός έχει ως εξής: Μέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα και κατά πάσα πιθανότητα τη Μεγάλη Πέµπτη αναµένεται να καταβληθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεµένες φυτικής παραγωγής, που είναι σε εκκρεµότητα εδώ και ένα µήνα, ενώ γίνεται προσπάθεια στην πίστωση αυτή να περιλαµβάνονται σανοδοτικά και κτηνοτροφικά ψυχανθή, βρώσιµα όσπρια και ίσως τα µήλα και οι καρποί µε κέλυφος.

Όσον αφορά τις συνδεδεµένες της ζωικής παραγωγής, αυτές δροµολογείται να πληρωθούν προς το τέλος Απριλίου, ενώ µέχρι 14 Μαΐου αναφέρεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα γίνουν συµπληρωµατικές πληρωµές της περσινής ενιαίας ενίσχυσης και της προκαταβολής των Βιολογικών για τα οποία εκκρεµούν διασταυρώσεις αρχείων µε αυτά της ΑΑ∆Ε.

Χωρίς δήλωση η ενίσχυση στο ροδάκινο

Την χορήγηση έκτακτων ενισχύσεων 28,1 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ροδάκινου (de minimis και για βροχοπτώσεις) προβλέπουν δύο ΦΕΚ (Β’ 2302-2303) που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο 8 Απριλίου, με την πίστωση των ποσών να τοποθετείται εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα την Μεγάλη Πέμπτη. Το ύψος της ενίσχυσης για τις εμπορικές απώλειες λόγω βροχοπτώσεων (ΦΕΚ Β’, 2302) έχει καθοριστεί σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια και σε 65 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας για τα ροδάκινα μεταποίησης. Αρκετοί παραγωγοί πάντως στάθηκαν στο γεγονός ότι τα δύο ΦΕΚ περιλαμβάνουν υπεύθυνη δήλωση, κάτι το οποίο ερμηνεύτηκε ως μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πληρωμή. Διευκρινίζεται πως σύμφωνα με τα ΦΕΚ, «κάθε δικαιούχος που θα ενημερωθεί σχετικώς από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. οφείλει να προσκομίσει εντός δύο εργάσιμων ημερών, το αργότερο, υπεύθυνη δήλωση», κάτι το οποίο σημαίνει ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να γίνει εκ των υστέρων, μετά δηλαδή από την πληρωμή.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts