Συστάσεις και οδηγίες αντιμετώπισης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

 

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές καστανοκίτρινες κηλίδες στην άνω επιφάνειά τους. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα συχνά η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση, και αν αυτό συμβεί σε διαδοχικά έτη μπορεί να οδηγήσει τα ελαιόδεντρα σε ολική ακαρπία.

Για το ξεκίνημα των μολύνσεων απαιτούνται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (10-20° C) και βροχή ή εξαιρετικά υψηλή υγρασία ώστε τα φύλλα να παραμένουν βρεγμένα για τουλάχιστον 24 ώρες.

Κρίνεται αναγκαίος ένας ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά. Σε περίπτωση που ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων απαιτείται και δεύτερος ψεκασμός.

Συνιστώμενα μυκητοκτόνα:

Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του χαλκού, Υποξείδιο του χαλκού, Τριβασικός θειϊκός χαλκός, Ποτάσιουμ φωσφονέιτ, Τριφλοξιστρόμπιν, Κρεσόξυμ-μεθύλ, Κρεσόξυμμεθύλ+ Ντιφενοκοναζόλ, Πυρακλοστρόμπιν, Τεμπουκοναζόλ, Τεμπουκοναζόλ + Τριφλοξιστρόμπιν, Ντιφενοκοναζόλ, Ντιφενοκοναζόλ+Αζοξυστρόμπιν, Ντοντίν (διάφορα σκευάσματα),κ.α.

Καλλιεργητικά μέτρα:

Κατάλληλο κλάδεμα ειδικά στα πιο πυκνά δέντρα ελαιώνων που βρίσκονται σε πεδινές και αρδευόμενες περιοχές με υψηλή υγρασία, με σκοπό την αραίωση του φυλλώματος και τη βελτίωση των συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης των ελαιόδεντρων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προσβολές.

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεμο και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων στους βλαστούς και τους βραχίονες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts