olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Μετ εμποδίων η συγκομιδή λόγω πολυκαρπίας και καιρικών συνθηκών.

 

Εξαιρετικά αμφίβολο θεωρείται πλέον από τους γνώστες, η ολοσχερής συγκομιδή της ηρτημένης εσοδείας στην Καλαμών. Όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα οι πιθανότητες αυξάνουν για μείωση της θερμοκρασίας και ενδεχόμενο ζάρωμα του καρπού, πόσο μάλλον, όταν εργατικό δυναμικό επαρκές, δεν υπάρχει. Η κατάσταση διαμορφώνεται εξαιρετικά δύσκολη και λόγω του ότι υπάρχει πολυκαρπία. Το μόνο θετικό είναι η αυξανόμενη τιμή του ελαιολάδου, που έχει ωθήσει πολύ κόσμο στην ελαιοποίηση των ψιλών κομματιών, των οποίων η τιμή ήδη έχει πάρει πάνω σε Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα. Αναφορικά με τη βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών στο κιλό, οι τιμές ποικίλουν, παίζοντας μεταξύ 1,20-1,50 ευρώ ανά κιλό.

Ο κ. Γιώργος Πεπόνης, παραγωγός με 140 στρέμματα Καλαμών στο Θύριο Αιτωλοακαρνανίας τονίζει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχουμε ξεκινήσει τη συγκομιδή και σε λίγες ημέρες τελειώνουμε. Πετύχαμε φέτος χρησιμοποιώντας καλιούχα το καλοκαίρι να μαυρίσουνε έγκαιρα και σε μεγάλο βαθμό ομοιόμορφα οι ελιές, οπότε είμαστε στο φουλ της συγκομιδής. Προσωπικά, έχοντας αυτοκινούμενο δονητικό μηχάνημα και χρωματοδιαλογέα, εντός 10 ημερών, θα έχω κατορθώσει να πάρω το 90% της ηρτημένης παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος του καρπού αφορά μεγέθη 230-280 και 300-380. Τις ελιές τις πάμε όλες για αποθήκευση και είναι όλες πεντακάθαρες, δεν έχουμε απώλειες. Ο καρπός είναι πολύς. Γενικά στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με το εργατικό. Σε συνδυασμό ότι πάμε για Δεκέμβριο και δεν έχει προχωρήσει γενικά η συλλογή, αυτό δείχνει πως δεν θα καταφέρουν όλοι να μαζέψουν όλο αυτό τον καρπό. Πέρσι θυμίζουμε στις 17 Δεκεμβρίου οι ελιές ζάρωσαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts