Τι προτείνει για αύξηση των εξαγωγών το ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βελιγράδι.

 

Η κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη Σερβία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφενός λόγω των εισροών Σέρβων τουριστών στη Μεσόγειο και της γνωριμίας τους με τη μεσογειακή διατροφή, αφετέρου εξαιτίας της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, όπως αναφέρεται σε σχετικό report του γραφείου ΟΕΥ στο Βελιγράδι.

Η τάση αυτή οδηγεί σε αλλαγή διατροφικών συνηθειών και στην υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής. Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση ελαιολάδου περιορίζεται στις σαλάτες, ενώ στην κουζίνα οι Σέρβοι προτιμούν τα σπορέλαια. Ο κύριος όγκος εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν περίπου το 90% της αγοράς. Ωστόσο το μερίδιο του ελληνικού ελαιόλαδου είναι περιορισμένο, διότι διατίθεται, κυρίως, από ελληνικών συμφερόντων σημεία πώλησης (π.χ. αλυσίδα Super Vero κ.λπ.) και λιγότερο από άλλες, μεγαλύτερες αλυσίδες.

Εισαγωγές από Ελλάδα

  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: 234 τόνοι, αξίας €1.052 χιλ.
  • Παρθένο ελαιόλαδο: 29 τόνοι, αξίας €92 χιλ.
  • Ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς: 42 τόνοι, αξίας €42 χιλ.
  • Άλλα έλαια που προέρχονται αποκλειστικά από ελιές: 434 τόνοι, αξίας €140 χιλ.

Τιμές ελαιολάδου στη λιανική
(€1=117 δηνάρια – Ιούλιος 2022)

1 lt

  • Monini (Ιταλία): 1.870-2.100
  • Caparelli (Ιταλία): 1.560-1.920
  • Olitalia (Ιταλία) γυάλινο: 1.200-1.760
  • LugliO (Ιταλία): 1.480
  • Zucchi (Ιταλία) γυάλινο: 1.500
  • Ybarra (Ισπανία) γυάλινο: 1.380-1.550
  • Minerva (Ελλάδα): 1.200-1.740
  • Terra Carpus (Ελλάδα) γυάλινο: 900
  • Elmar (Ελλάδα) γυάλινο: 1.300

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts