Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την υγεία θα αυξήσει συνολικά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, υποστηρίζει η Κομισιόν στις μακρυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής την περίοδο 2021-2031, που δημοσιεύθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τα πορτοκάλια, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να φτάσει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2031, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,3% ετησίως. Η κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών θα αυξηθεί χάρη στην κατανάλωση φρεσκοστυμμένων χυμών πορτοκαλιού σε σούπερ μάρκετ, καφέ και εστιατόρια. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα φτάσει τα 13,3 κιλά το 2031 (+0,5 κιλά ετησίως). Επίσης θα αυξηθούν οι εισαγωγές της ΕΕ για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Για την επόμενη δεκαετία η Κομισιόν προβλέπει ότι η παραγωγή φρέσκων ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει μείωση, κατά 0,4% ετησίως, φθάνοντας τους 2,9 εκατομμύρια τόνους το 2031.

Αυτό θα οφείλεται στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Επίσης αναμένεται να μειωθεί και η κατανάλωση νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών, που προβλέπεται να ανέλθει 6,4 κιλά ετησίως (κατά κεφαλή) λόγω της αύξησης τιμών που θα φέρει η μειωμένη προσφορά. Όσον αφορά τις κομπόστες ροδάκινου η μειωμένη προσφορά σε συνδιασμό με τις αυξημένες τιμές αναμένεται να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε άλλα επεξεργασμένα προϊόντα.

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή έως το 2031, στους 11,1 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης που αντισταθμίζεται από την αύξηση των αποδόσεων χάρη στη χρήση νέων ποικιλιών και τη βελτιωμένη χρήση καλλιεργητικών πρακτικών.

Όσον αφορά την κατανάλωση στην ΕΕ προβλέπεται ότι η χρήση νωπών θα ανέρχεται στούς 7,6 εκατομμύρια τόνους μήλων, ενώ θα οδηγηθούν στην μεταποίηση 3,6 εκατομμύρια τόνοι. Η κατά κεφαλή κατανάλωση φρέσκων μήλων αναμένεται να αυξηθεί στα 15 κιλά (αύξηση 0,6% ετησίως).

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts