Με αίτημα να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ, τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν από σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (σε δήμους και περιφέρεια) και των βουλευτών στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, στο πλαίσιο κινητοποίησής τους.

Αυτό τόνισαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι την προσεχή Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα βρίσκεται στη Βέροια, προκειμένου να συμμετέχει σε σύσκεψη στο δημαρχείο της περιοχής, με θέμα τα ροδάκινα.

 “Ο επικεφαλής της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, μίσθωσε τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες, υπό την προϋπόθεση να τα λειτουργήσει, αλλά και να μη σβήσει η τευτλοκαλλιέργεια. Αλλιώς γιατί τα πήρε;”, διερωτήθηκε ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας.

Δηλώνοντας “είμαστε αναστατωμένοι και οργισμένοι”, ο κ. Πίππας σημείωσε ότι “από τη μία έχουμε την ανακοίνωση ότι το εργοστάσιο της ΕΒΖ δεν θα λειτουργήσει στο Πλατύ Ημαθίας, που σημαίνει ότι απαξιώνεται το στολίδι και η περιουσία της περιοχής μας, και από την άλλη ο νέος μισθωτής δεν μας δίνει σπόρους για να σπείρουμε τεύτλα φέτος, εάν δεν αλλάξει η διοίκηση στη βιομηχανία”.

Πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της Royal Sugar υποτίθεται ότι θα στήριζε τους τευτλοπαραγωγούς με την παραγωγή του 2019, αλλά δεν έγινε τίποτα. “Περίπου 17.500 στρέμματα τεύτλων πετάχτηκαν, με εξαίρεση την παραγωγή από 2.000 στρέμματα στη Λάρισα, που δόθηκε για βιοκαύσιμα στην εξευτελιστική τιμή των 10 λεπτών/κιλό”. Συμπλήρωσε δε ότι οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να φέρουν σπόρο υψηλής ποιότητας από το εξωτερικό. “Ας μας κάνει το τιμολόγιο λοιπόν (ο κ.Καραθανάσης) και ας δώσει το σήμα έναρξης της σποράς” είπε χαρακτηριστικά.

“Περιμέναμε μια πιο υπεύθυνη στάση τόσο από τον νέο μισθωτή, όσο και από την κυβέρνηση” επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, προσθέτοντας: “το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας είναι κόμβος  για την Κεντρική Μακεδονία. Παραδοσιακά, όλα τα χρόνια λειτουργίας της βιομηχανίας, με τα όποια προβλήματα, στο εργοστάσιο του Πλατέως γινόταν η παραλαβή των τεύτλων. Ας συνεχιστεί λοιπόν η πρακτική αυτή και ας μεταφέρονται στη συνέχεια στο εργοστάσιο των Σερρών για επεξεργασία”.

 “Ουσιαστικά κλείνουν το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του επενδυτή και της κυβέρνησης για το αντίθετο”  σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο emvolos.gr

Recommended Posts