εξαγωγές,προϊόντων

Η ΕΕ εξετάζει να εγκρίνει περισσότερες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες προς πώληση στο μπλοκ, με χώρα προέλευσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο σύναψης μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο όχθες του Αντλαντικού, σε μια περίοδο που ΕΕ τρέχει να προλάβει καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, μήλα, αχλάδια, ρύζι και σιτηρά βρίσκονται συχνά στα στόματα των διαπαγματευτών των δύο πλευρών.
Μάλιστα κάτι τέτοιο δεν θα απαιτούσε αλλαγή στις νομοθετικές διατάξεις της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη έχει ήδη μια διαδικασία πιστοποίησης των ΓΤΟ για κατανάλωση. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν αποκλείεται να μπλοφάρει αναφορικά με την έγκριση ορισμένων ΓΤ καλλιεργειών, ιδίως αυτών που ανταγωνίζονται με προϊόντα της ΕΕ, όπως το ρύζι και το σιτάρι.

“Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει να εγκρίνει περισσότερους ΓΤΟ, πράγμα που θα είχε πραγματική αξία για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ”, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Politico: «Οι Αμερικανοί περιμένουν την έγκριση ευαίσθητων καλλιεργειών ΓΤΟ κυριολεκτικά εδώ και δεκαετίες».

“Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή μπορεί να βρει νομικά κόλπα για να επαναφέρει τα γεωργικά ερωτήματα στο τραπέζι” – Ανώνυμος υπάλληλος της ΕΕ

Αλλά χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία ανησυχούν για μια δημόσια αντίδραση, εάν η συμφωνία δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρώπη “χαμηλώνει” τα πρότυπα τροφίμων ή αφήνει σε επικίνδυνα τρόφιμα για να κατευνάσει το Trump.

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen περπατάει πάνω σε πολύ λεπτό πάγο εάν πιέσει μπροστά με μια συμφωνία μίνι εμπορίου που έχει στοχεύσει με τις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agronews.gr

Recommended Posts