αγελάδα, βοσκότοποι, κτηνοτροφία

Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Eλλάδας αποτείνει κάλεσμα σε κάθε κατεύθυνση, υπερτονίζοντας με τον πιο έντονο τρόπο τη δραματική κατάσταση, που επικρατεί στις τιμές, που παίρνει ο Έλληνας παραγωγός από την πώληση του αγελαδινού γάλακτος.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα από τις 10 Φεβρουαρίου επισημαίνονται τα εξής:

«Σε συνέχεια της χρόνιας πολιτικής εγκατάλειψης του τομέα της κτηνοτροφίας από την πολιτεία, πολλές από τις εκτροφές έχουν οδηγηθεί πλέον σε συνθήκες μη βιωσιμότητας.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τον χώρο, εκμεταλλεύσεις κλείνουν σε όλη την

Ελλάδα ενώ επιβεβαιώνεται η ανησυχία μας ότι τα τελευταία χρόνια βαίνουμε ολοταχώς προς μια, μη αναστρέψιμη για την εθνική οικονομία, αποδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος, οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς ξαφνικά έπαψαν να λειτουργούν! Στην Ελλάδα, μια χώρα εξόχως ελλειμματική, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών της σε γαλακτοκομικά, η μέση τιμή γάλακτος του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι χαμηλότερη απ΄ αυτήν που παίρνουν, αγελαδοτρόφοι, των λιγότερο κοστοβόρων εκμεταλλεύσεων των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Βιώνουμε καταστάσεις εξόφθαλμης στρέβλωσης της αγοράς, που θυμίζουν εναρμονισμένες εμπορικές πρακτικές του παρελθόντος, και παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, ο επικεφαλής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμα δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημά μας, σχετικά με την επιτέλεση θεσμικής συνάντησης για το ζήτημα.

Όπως από καιρό είχαμε προειδοποιήσει, η καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στην κατεύθυνση της παραγωγής του γιαουρτιού, από εναλλακτικές μορφές γάλακτος, κι όχι φρέσκου (π.χ. συμπύκνωμα γάλακτος, σκόνη γάλακτος κτλ), είχε ως αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές φτηνού συμπυκνώματος γάλακτος, ως πρώτης ύλης για το γιαούρτι. Απαιτούμε την άμεση αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, όπως άλλωστε έχουν δεσμευθεί, στις κατά καιρούς δηλώσεις τους, οι εκάστοτε πολιτικά αρμόδιοι.

Η παραγωγή του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα, δεν συνιστά απλώς μια αυτονόητη πράξη προστασίας της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας. Συνιστά την ειδοποιό διαφορά, που διακρίνει το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι στις αγορές του εξωτερικού και το διασφαλίζει έναντι των εκτεταμένων κακόβουλων προσπαθειών οικειοποίησης του ονόματός του.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts