Ακόµη µία ευκαιρία για την επιδότηση αρδευτικού εξοπλισµού έχουν οι αγρότες της χώρας µε την έναρξη των αιτήσεων στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόµου την ερχόµενη βδοµάδα. Την ίδια ώρα οι φάκελοι του Μέτρου 4.1.2 βρίσκονται πλέον σε στάδιο αξιολόγησης, µε το σχετικό χρονοδιάγραµµα των Περιφερειών να θέτει στόχο να έχει τελειώσει η σχετική διαδικασία έως τις 30 Οκτωβρίου.

 

Ο νέος εξοπλισµός άρδευσης εξελίσσεται πάντως σε µία κρίσιµου χαρακτήρα επένδυση, όχι µόνο λόγο των φαινοµένων ξηρασίας και της ιδιαίτερης καταπόνησης του υδροφόρου ορίζοντα σε περιοχές της χώρας. Αλλά και λόγο των νέων προϋποθέσεων που σχεδιάζεται να τεθούν όσον αφορά τη λήψη ορισµένων συνδεδεµένων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ. Παράλληλα η ζήτηση αναµένεται να αυξηθεί για συστήµατα άρδευσης λόγω και του προγράµµατος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών που θα ξεκινήσει τις ερχόµενες ηµέρες.

Ειδικότερα πάντως, όσον αφορά τον Αναπτυξιακό Νόµο, για να επιδοτηθούν δαπάνες σε αρδευτικό εξοπλισµό θα πρέπει να συνοδεύονται από µελέτη εξοικονόµησης ύδατος.

Τα αρδευτικά θα προβλεφθούν στα Σχέδια Βελτίωσης 2022

Σηµειώνεται εδώ πως οι δαπάνες για επενδύσεις που αφορούν την ορθολογική χρήση ύδατος, θα επιδοτούνται κατά προτεραιότητα στα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν εντός του έτους. Σε αντίθεση µε το 2017 που το πρόγραµµα δεν επιδοτούσε αρδευτικό εξοπλισµό και έπρεπε να βγει ξεχωριστό Μέτρο, φαίνεται πλέον ότι από την περιγραφή της νέας προκήρυξης θα είναι δυνατή η προσθήκη δαπανών για αρδευτικά συστήµατα σε έναν φάκελο µαζί µε τον υπόλοιπο εξοπλισµό που χρειάζεται ο αγρότης.

Σε 9 µήνες, 545 αιτήσεις

Ειδικότερα όσον αφορά την πορεία των φακέλων στο Μέτρο 4.1.2 (προϋπολογισµού 37 εκατ. ευρώ) σηµειώνεται πως δεν υπήρξε το αναµενόµενο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας του προγράµµατος και των απαιτήσεων που είχε. Συγκεκριµένα έγιναν 545 αιτήσεις σύµφωνα µε στοιχεία από το ΠΣΚΕ, µε την πρόσκληση να µένει ανοιχτή για 9 µήνες ύστερα από πολλαπλές παρατάσεις. Όσον αφορά την αξιολόγηση αυτή αναµένεται να τελειώσει όπως προαναφέρθηκε έως τις 30 Οκτωβρίου, ώστε να βγουν οι αποφάσεις ένταξης το Νοέµβριο και ύστερα όποιος δικαιούχος το επιθυµεί να είναι σε θέση να υποβάλει αίτηµα πληρωµής. Το πιο πιθανό σενάριο πάντως µε βάση τη ζήτηση, είναι να ικανοποιηθούν σχεδόν όλες οι αιτήσεις από τα διαθέσιµα κονδύλια.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts