Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί της ορεινής Πέλλας που για πρώτη φορά φέτος δεν θα μπορέσουν να προβούν έγκαιρα στην σπορά της «ορεινής πατάτας Αρχαγγέλου».

 

Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί της ορεινής Πέλλας που για πρώτη φορά φέτος δεν θα μπορέσουν να προβούν έγκαιρα στην σπορά της «ορεινής πατάτας Αρχαγγέλου».

Οι φυτεύσεις της πατάτας γίνονται κάθε χρόνο κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο (μέχρι τα μέσα Μαΐου). Φέτος οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια και οι παραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν στις σπορές πατάτας. Φέτος όμως είναι η πρώτη χρονιά που οι πατατοπαραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε σπορά. Ενώ θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τις σπορές δεν τις έχουν αρχίσει ακόμη. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να στεγνώσει το χώμα. Που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να περιμένουν ακόμη και 10 ημέρες για να καταφέρουν να μπουν με τα μηχανήματά τους για να καλλιεργήσουν.

Ο κ. Διονύσιος Βρένος, πατατοπαραγωγός από τον Αρχάγγελο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έπρεπε να είχαν σπαρθεί τα χωράφια με τις πατάτες. Οι καιρικές συνθήκες όμως δεν μας επιτρέπουν να μπούμε στα χωράφια. Στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 2.000 στρέμματα με πατάτες αλλά μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να γίνουν σπορές σε μόλις 30 στρέμματα. Επίσης ο σπόρος που έχουμε αγοράσει ή αποθηκεύσει έχει αρχίσει να αλλοιώνεται. Η πατάτα που βάζουμε είναι 120 ημερών και πολύ ευαίσθητη. Κανονικά κάναμε συγκομιδή Σεπτέμβριο. Αν τελικά κατεφέρουμε να κάνουμε σπορά θα καθυστερήσει η συγκομιδή και με τις υγρασίες υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ζημιές στην παραγωγή. Πρέπει να υπάρξει στήριξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τις βροχοπτώσεις».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts