olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Εµπορικές ροές ικανές να επικυρώσουν την τελευταία ανοδική κίνηση των τιµών στην αγορά ελαιολάδου αναπτύσσονται τις τελευταίες ηµέρες στα παραγωγικά κέντρα της χώρας.

 

Σ’ αυτό το κλίµα, το οποίο καλλιεργούν και οι οιωνοί για µια τουριστική σεζόν µε έντονη κινητικότητα, οι τιµές παραγωγοί ενισχύονται από 5 έως 10 λεπτά το κιλό σε περιοχές που δούλευαν µέχρι σήµερα στα «χαµηλά» του εύρους τιµών, όπως είναι η Μεσσηνία ή η Κρήτη, µε τη Λακωνία να δοκιµάζει πλέον για µικρές ποσότητες τα 3,70 ευρώ το κιλό, έπειτα από πρόσφατη πράξη που ανανέωσε κάπως το ενδιαφέρον στην αγορά.

Ο στόχος των 4 ευρώ το κιλό διατηρείται στο πίσω µέρος του µυαλού των παραγωγών και συνεταιριστών, όσο και στη γειτονική Ιταλία εκδηλώθηκαν της προηγούµενες ηµέρες προσπάθειες για ενίσχυση των τιµών στο Μπάρι (Απουλία), τη Καλαβρία και τη Σικελία.

Στην Κρήτη, οι τιµές παραγωγού βρίσκονται στη ζώνη των 3,65 ευρώ το κιλό, λίγο πιο χαµηλά κινείται η αγορά της Μεσσηνίας, ενώ για µικρές ποσότητες τα υψηλά της αγοράς διαµορφώνουν τα 3,90 ευρώ το κιλό στην Κέρκυρα, τιµή µη ενδεικτική των ισορροπιών στην υπόλοιπη αγορά.

Αν κάτι θα µπορούσε να δώσει σήµα για µια πιο αποφασιστική ανοδική κίνηση στην εγχώρια αγορά, αυτό θα ήταν οι ζυµώσεις στην Ιταλία. Έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις εβδοµάδες στασιµότητας, οι τιµές για όλες τις κατηγορίες έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Καλαβρία κατέγραψαν κέρδη 10 λεπτών στη βάση δεδοµένων της Ismea και πλέον ανέρχονται στα 4,85 ευρώ το κιλό. Στο Μπάρι, για τα ελαιόλαδα µε οξύτητα έως 0,4% το εύρος τιµών ξεκινά από τα 4,70 και φτάνει τα 4,90 ευρώ το κιλό, ενώ το βιολογικό έξτρα παρθένο διαµορφώνει την κορυφή των 5,30 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts