γεωργία, αγρότης, τροπολογία, φορολογία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται η έκβαση της διαδικασίας αποχαρακτηρισµού δασικών εκτάσεων, µε τη νέα τροποποιητική απόφαση που έχει τεθεί σε ισχύ να επιτρέπει στη θεωρία τη ρύθµιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά και την αλλαγή χρήσης σε αγρούς που έχουν δασωθεί.

 

Μέχρι σήµερα το ∆ηµόσιο δεν διεκδικούσε την κυριότητα των εκτάσεων αυτών, µόνο εφόσον ιδιώτης προσκόµιζε τίτλο παλαιότερο του 1946. Η ρύθµιση αυτή αφορά ουσιαστικά όλες τις περιοχές στις οποίες ισχύει το τεκµήριο υπέρ του ∆ηµοσίου. Με τη νέα διαδικασία που αφορά περίπου 4,6 εκατ. στρέµµατα το ∆ηµόσιο δεν προβάλλει δικαίωµα κυριότητας όταν οι διεκδικητές των εκτάσεων καταθέτουν νόµιµους τίτλους.

1. Ποιες εκτάσεις αφορά η ρύθμιση; 

Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και θα εξεταστούν το προσεχές διάστημα αφορούν 6,8 εκατ. στρέμματα από 500.000 αιτούντες τίτλο ιδιοκτησίας. Όπως έχει γίνει γνωστό, από τη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς στην οποία προχώρησε πριν από λίγους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντ ος και Ενέργειας και η οποία διευκολύνει τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού, επηρεάζονται περισσότερα από 1.200.000 οικόπεδα. Ως ποσοστό επί του συνόλου μιας περιφερειακής ενότητας, οι περισσότερες εκτάσεις βρίσκονται στη Λευκάδα και το Μεγανήσι (15%) και την Αρκαδία (12,5%). Ακολουθούν η Μεσσηνία (11,7%), η Καστοριά (11,4%) και η Χαλκιδική (10,1%).

2. Πότε επιτρέπεται η απομάκρυνση της δασικής βλάστησης; 

Αγροί που απέκτησαν μορφή δασικής έκτασης δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επιτρέπεται η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης, μετά από άδεια του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό, κατόπιν αιτήσεως του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στην έκταση. Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποδείξει το έννομο συμφέρον του να αιτηθεί την απομάκρυνση της δασικής βλάστησης, συνυποβάλλει με την αίτησή του:

α) Είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους.

β) Είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

γ) Είτε ένορκες βεβαιώσεις.

δ) Είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts