Ο Αλέξης Πολυδωρόπουλος, αγρότης στη Φλώρινα, μιλά στο Agro24 όλο ανησυχία κι αναρωτιέται «πότε θα πέσει η τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα», καθώς τους τελευταίους μήνες τη βλέπει συνέχεια να ανεβαίνει, αλλά χωρίς να μειώνεται ποτέ.

Παρόλο που στις διεθνείς αγορές παρατηρούμε σκαμπανεβάσματα. Ο Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής, λέει στο τοπικό ράδιο Χρόνος 87.5 fm: «Ό,τι κερδίσαμε από την αύξηση στην τιμή του βαμβακιού το χάσαμε.

Για πρώτη φορά φέτος δουλέψαμε τα αγροτικά μας μηχανήματα με 1,5 ευρώ πετρέλαιο, ενώ πέρσι έφτασε η τιμή μέχρι το 1,15 ευρώ. Ενώ και στα αγροεφόδια διαπιστώσαμε αύξηση από την αρχή της νέας σεζόν.»

Το ίδιο διαπιστώνει και ο κ. Πολυδωρόπουλος, μιλώντας στο Agro24: «Tα λιπάσματα έχουν πάρει αύξηση 100% δηλαδή κοντά στα 40€ τα 40 κιλά. Στους σπόρους η αύξηση είναι 40%.» Και προειδοποιεί: «Σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ, θα υπάρξει εγκατάλειψη της αγροτικής γης, που σημαίνει ανεργία και πείνα, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά για όλο τον κόσμο.» Ο κ. Κυριαζής λέει ότι «στα πρώτα εφόδια για τα σιτάρια η τιμή τους ανέβηκε 10 έως 13 ευρώ, διπλάσια τιμή».

Το κόστος του ρεύματος είναι ένα άλλο αγκάθι που έχει φανεί από τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Πρώτα με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις αρχές Αυγούστου κι έπειτα με την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, λόγω της αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους. Το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους αγροτικούς λογαριασμούς το είχε αναδείξει από πολύ νωρίς το Agro24.

Αίσθηση προκάλεσαν, όμως, και οι πρόσφατες δηλώσεις του παραγωγού κρεμμυδιών από τη Θήβα, Αντώνη Κατσέλη, στον τηλεοπτικό σταθμό Star: Ο λογαριασμός της ΔΕΗ του ήρθε διπλάσιος, πέρυσι για έναν μήνα πλήρωσε 1.578 ευρώ και φέτος την ίδια περίοδο καλείται να πληρώσει 3.947 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Μπεκρής, στην ίδια περιοχή, είχε πέρυσι λογαριασμό, για έναν μήνα, 7.883 ευρώ και φέτος καλείται να πληρώσει 15.495 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση, οι παραγωγοί κρεμμυδιών έχουν πολύ μεγάλο κόστος ρεύματος από τη συντήρηση του προϊόντος σε ψυκτικούς θαλάμους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agro24.gr

Recommended Posts