κρασί, οίνος, wine, λευκός, κόκκινος

Τους στόχους του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, έως και το 2027, παρουσίασε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Λουΐς Πλάνα, σε συνάντηση που είχε, στη Μαδρίτη, στις 20 Ιουλίου 2022, με εκπροσώπους του κλάδου.

 

Τους στόχους του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, έως και το 2027, παρουσίασε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Λουΐς Πλάνα, σε συνάντηση που είχε, στη Μαδρίτη, στις 20 Ιουλίου 2022, με εκπροσώπους του κλάδου.

Μετά από σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Διεπαγγελματικό Οργανισμό Οίνου της Ισπανίας (OIVE), ανακοινώθηκε ότι οι στόχοι πρέπει να είναι από την μια η αύξηση των εξαγωγών του ισπανικού κρασιού και από την άλλη η τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Όπως τόνισε ο Ισπανός Υπουργός, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για να αυξηθεί το ποσοστό διάθεσης ισπανικών οίνων στη διεθνή αγορά, στο 10,2% του συνόλου της παραγωγής (από 8,3%, που βρίσκεται σήμερα). Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι εξαγωγές πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,3 δις ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να σημειώσουν άνοδο σε αξία κατά 1,2 δις ευρώ και ποσοτικά κατά 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει προσπάθεια για αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης οίνων, κατά 3%, φθάνοντας τις πωλήσεις στα 3,75 δις ευρώ έως και το 2027 (έναντι των 2,37 δις ευρώ, που ανέρχονται τα τελευταία έτη).

Επίσης έθεσε και το ζήτημα εκσυγχρονισμού του τομέα. Ακόμη μέχρι και το 2027 το 26% της εθνικής παραγωγής πρέπει να είναι βιολογικό και, έως και το 2035, ο τομέας να παράγει με μηδενικούς ρύπους.

Για να εκπληρωθούν αυτές οι προβλέψεις, πέραν της ευθύνης του τομέα και των επαγγελματιών του κλάδου, η Διεπαγγελματική ζήτησε και τη στήριξη του κράτους. Από την πλευρά του, ο κ. Πλάνας δήλωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των οινοποιών.

Ο Ισπανός υπουργός τόνισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας των ισπανικών κρασιών και ανάπτυξη του brand name, το οποίο μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, εκμεταλλευόμενο τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα και ενισχύοντας τον οινοτουρισμό.

Ανέφερε επίσης ότι οι ανταγωνιστές της Ισπανίας παρουσιάζουν αυξημένα κέρδη από τις εξαγωγές που κάνουν, εξαιτίας της μεγαλύτερης αξίας των οίνων τους.

Προέλευση του άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts