σιτάρι

Οι τιμές του σιταριού σκαρφάλωσαν σε υψηλό πέντε μηνών, σήμερα Τρίτη (25/7), μετά τις ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιμανιών που εξάγουν σιτηρά.

 

 

Οι τιμές του σιταριού σκαρφάλωσαν σε υψηλό πέντε μηνών, σήμερα Τρίτη (25/7), μετά τις ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιμανιών που εξάγουν σιτηρά.

Εκτός από την Οδησσό τη Δευτέρα (24/7) οι Ρώσοι πραγματοποίησαν επίθεση πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και συγκεκριμένα στα λιμάνια του Izmail και του Reni.

Το ρώσικο μπλόκο στα ουκρανικά σιτηρά και οι επιθέσεις στα λιμάνια της Ουκρανίας είχαν σαν αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο να αυξηθούν έως και 2,6%, στα 7,7725 δολάρια ανά μπουσέλ, στο πιο υψηλό σημείο τους από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πολωνικό αίτημα, χορήγησης ποσού ύψους 47 εκατ. ευρώ (210 εκατ. PLN), για τη στήριξη των Πολωνών αγροτών στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2023 για τη στήριξη μέτρων σε τομείς που είναι καθοριστικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα.

Σκοπός του μέτρου είναι να στηρίξει τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν σήμερα ελλείψεις ρευστότητας λόγω της αύξησης του κόστους των σπόρων, που αποτελεί βασικό στοιχείο για τη γεωργική παραγωγή, και να διασφαλίσει έτσι την επισιτιστική ασφάλεια.

Προέλευση Άρθρου : https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts