Σε πολλά παραγωγικά κέντρα οι αποδόσεις µετά βίας υπερβαίνουν τα 350 κιλά το στρέµµα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν αναφορές και για 200 µε 220 κιλά απόδοση.

Να σηµειωθεί ότι και πριν τις βροχές αυτές, αρκετά ήταν τα «τζούφια» όπως περιγράφουν στην Agrenda παραγωγοί, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων του χειµώνα αλλά και του ανοιξιάτικου παγετού που «χάλασε» τα στάχια, τα οποία είχαν αναπτυχθεί λόγω των υψηλών θερµοκρασιών που είχαν προηγηθεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ειδικές ποικιλίες σκληρού σίτου που «σώθηκαν» από την κακοκαιρία και διατήρησαν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, προορίζονται για τιµές γύρω από τα 28 λεπτά το κιλό µαζί µε το πριµ ποιότητας.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η επιµονή του εµπορίου να παίζει το χαρτί των ανοιχτών τιµών, κάτι που προς το παρόν οι παραγωγοί το παρακάµπτουν «βάζοντας στην αποθήκη» τη φετινή σοδειά, όπως µεταφέρει ο παραγωγός Βασίλης Καράογλου από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί η ζηµιά από τις καλοκαιρινές µπόρες είναι µεγάλη, µε τον αλωνισµό να βρίσκεται στο 20%.

Παραγωγοί εξηγούν ότι τα 25 λεπτά το κιλό για τη φετινή σοδειά είναι «ακατέβατα», µε το εµπόριο από την πλευρά του να προσπαθεί να µαζέψει «ό,τι βρει». «∆εν υπάρχει φέτος διάκριση στις ποιότητες έπειτα από αυτή την αναποδιά» µεταφέρει συνοµιλητής της Agrenda, που κινείται στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου. Αυτό σηµαίνει ότι για όσους πρόλαβαν να αλωνίσουν πριν η βροχή σηµαδέψει διπλά τα σιτάρια, είτε µε την απουσία της κατά τη σπορά και την ανάπτυξη, είτε µε την υπερβολή του προηγούµενου διαστήµατος, πάνε να διεκδικήσουν τιµές που έχουν να ακουστούν χρόνια στην ελληνική αγορά.

Μικρή πάντως φαίνεται ότι είναι η παραγωγή και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. «Στα 75 µου χρόνια, πρώτη φορά βλέπω τόσο µικρή σοδειά» περιγράφει ο αγρότης Γρηγόρης Ποιµενίδης, αναφερόµενος στα σιταροχώραφα γύρω από το Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς, όπου καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέµµατα µε σκληρό. «Πλέον όλοι διαπιστώνουν ότι φέτος δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα» συµπληρώνει ο ίδιος.

Εκπτώσεις στην πρωτεΐνη 31 λεπτά στην Ιταλία

Μικρές αποδόσεις και στην ιταλική παραγωγή, στην οποία αναµένεται µείωση 10% από πέρυσι, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Coldiretti, η οποία κάνει λόγο για µια δύσκολη καλλιεργητικά χρονιά λόγω ξηρασίας και παγετού σε κρίσιµα στάδια. Με την κατανάλωση ζυµαρικών στο +8,9% και τις εξαγωγές της ιταλικής βιοµηχανίας ενισχυµένες κατά 15%, η πρώτη λίστα για τη νέα σοδειά είναι αυξηµένη κατά 10 ευρώ από την τελευταία για τα περσινά. Έγιναν και αναπροσαρµογές στις ποιοτικές προδιαγραφές µε την πρώτη ποιότητα για σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12%, όταν µέχρι πρότινος η κατηγορία αυτή προϋπέθετε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% και τιµή στα 300 µε 310 ευρώ ο τόνος,  ενώ η δεύτερη ποιότητα µε υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% στα 295-300 ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts