Τον «κρυμμένο θησαυρό» που βρίσκεται στα νησιά του βορείου Αιγαίου επιχειρεί γνωρίσει σε όλο τον κόσμο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ήδη η περιφερειακή αρχή και το ΓΠΑ, έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής των προϊόντων που υπάρχουν στα νησιά της Περιφέρειας και έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π., Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Π.Γ.Ε., Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν Ε.Π.Ι.Π. και Ορεινής Παραγωγής.

«Η υλοποίηση του έργου η οποία ξεκίνησε και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς τηρουμένων των αναλογιών και των διαδικασιών οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το θεσμό της Προγραμματικής Σύμβασης και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφερειακή Αρχή» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Παναγιώτης Κουφέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το όλο εγχείρημα θα συμβάλει στην ανάδειξη-κατοχύρωση-προώθηση δέκα παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αναμένεται να ενισχύσει γενικότερα την αγροτική οικονομία της Περιφέρειας μας».

«Δεν θα κουραστώ να λέω» πρόσθεσε «ότι αποτελεί προτεραιότητα για μας η ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, η στήριξη των αγροτικών οικονομιών, η ενθάρρυνση, η συζήτηση για την προέλευση των τροφίμων, καθιστώντας την ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία των καταναλωτών για «τρόφιμα με ιστορία» ως νέα επιχειρηματική ευκαιρία για τους παραγωγούς».

Το πρόγραμμα

Αρχικά θα γίνει λεπτομερής εθνολαογραφική έρευνα για να καταγραφεί συνολικά η ιστορία εκάστου προϊόντος ανά τους αιώνες, ο δεσμός του με τον τόπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. «Θα προχωρήσουμε σε συλλογή-παραγωγή των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον τόπο και τρόπο παρασκευής τους, και τα εδαφοκλιματικά δεδομένα, χλωρίδα, πανίδα, πρώτες ύλες κλπ. Όλες οι πληροφορίες και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν στη σύνταξη του φακέλου για την κατοχύρωση των προϊόντων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουφέλος.

Από τα προϊόντα που θα προταθούν, οι υπεύθυνοι θα διαλέξουν τα 10 πλέον πρόσφορα από πλευράς όγκου παραγωγής και δυνατοτήτων ανάπτυξης, για τα οποία θα συλλεγούν στοιχεία για τον καταρτισμό φακέλων πιστοποίησης. Τελικά, θα επιλεγούν τα τρία των οποίων η διαδικασία πιστοποίησης θα ξεκινήσει άμεσα.

Αυτή θα γίνει με βάση κριτήρια που σχετίζονται με την έκταση της προστατευόμενης περιοχής, την ιστορικότητα και ιδιαιτερότητα του προϊόντος και το μέγεθος της παραγωγής.

Στόχος είναι η πιστοποίηση και εμπορία όσων προϊόντων διαθέτουν μια σημαντική παράδοση, παραγωγική βάση, αλλά και ένα ώριμο επιχειρηματικό σχέδιο που θα επιτρέψει τη δημιουργία ισχυρής αλυσίδας αξίας και συνεργατικών σχημάτων εμπορίας (π.χ. διεπαγγελματικές ενώσεις παραγωγών) που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της εμπορίας τους στις παγκόσμιες αγορές.

Με αυτή τη διαδικασία, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουφέλος «θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ζήτησή τους, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών τους και θα συμβάλλει στη συγκράτησή τους στις περιοχές παραγωγής».

Η προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με τον ίδιο θα συμβάλει μεταξύ άλλων στη βελτίωση του γεωργικού αποτελέσματος, θα βοηθήσει στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού σε αυτές στις περιοχές των παραγόμενων προϊόντων, ενώ η σύνδεση αυτών των προϊόντων με το γαστρονομικό τουρισμό θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts