πορτοκάλια

Το συγκεκριμένο είδος μανταρινιάς αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον κάμπο του Μεσολογγίου.

Χτίζουν στρέμματα, αργά αλλά σταθερά τα μανταρίνια Afourer, που διακρίνονται για την εμφάνισή τους και το γεγονός ότι έχουν από καθόλου έως λίγους σπόρους. Φυτεύσεις Afourer, γίνονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, σε Αιτωλοακαρνανία, Άρτα και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως Λακωνία και Αργολίδα.

Ο κ. Στράτος Βίτσιος, ιδιοκτήτης φυτωριακής μονάδας με έδρα στην περιοχή Βλαχέρνα Άρτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για φύτευση μανταρινιών Afourer, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στον κάμπο του Μεσολογγίου, εκεί όπου αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών.

Φυτά έχει, όπως μας είπε, στείλει ο ίδιος και στο νομό Αργολίδας, ενώ και στην Άρτα έχουν γίνει ορισμένες φυτεύσεις από το συγκεκριμένο είδος, σε περιορισμένη κλίμακα όμως και για λίγα στρέμματα.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Βίτσιος «το καλό με το συγκεκριμένο μανταρίνι είναι ότι καρπίζει γρήγορα, δηλαδή από το δεύτερο με τρίτο έτος πιάνει κιλά το δέντρο. Επίσης καλό είναι ότι χωράνε πολλές τέτοιες μανταρινιές σε ένα στρέμμα. Συνήθως φυτεύονται σε αποστάσεις 2,5 επί 3 ή 3 επί 3.

Έχω περίπτωση παραγωγού με κοντά 70 στρέμματα που έπιασε παραγωγή στην πενταετία 60 τόνους. Τα Afourer κόβονται το Φεβρουάριο, είναι όψιμα, είναι γυαλιστερά και με λίγους ή καθόλου σπόρους, ενώ ξεφλουδίζονται εύκολα. Φέτος απ’ ό, τι ξέρω έχουν παραγωγή.

Προβλήματα από ασθένειες ή κάτι άλλο δεν μου έχουν αναφερθεί. Καλλιεργητικά είναι όπως όλα τα εσπεριδοειδή, ενώ όσον αφορά στις τιμές, πέρσι πουλήθηκαν από παραγωγούς προς 80 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Μεσολογγίου λέει στον ΑγροΤύπο ότι το συγκεκριμένο μανταρίνι φυτεύεται με γρήγορο ρυθμό στην Ισπανία σε παλμέτα. Έχει λίγα κουκούτσια, αλλά και πολλά πλεονεκτήματα, όπως ότι καρπίζει γρήγορα κι όταν μεγαλώσει σε ηλικία δίνει αποδόσεις ρεκόρ που ξεπερνάνε ακόμα και τα Νόβα, δηλαδή έως και 300 κιλά το δέντρο.

Επίσης, είναι ανθεκτικά, συνεχίζει ο ίδιος, δεν προσβάλλονται από μονίλια, ενώ λόγω του ότι μαζεύονται το Φεβρουάριο, δηλαδή εκτός εποχής για μανταρίνια, πιάνουν τιμές υψηλές, δηλαδή από 50 έως και 70 λεπτά, στην περίπτωση της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο βάζει κόσμος Afourer, αλλά η επέκταση δεν είναι και ραγδαία στο Μεσολόγγι.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts