ampeli_1, grape, σταφύλι

Απλήρωτοι κοντά ένα χρόνο είναι σε αρκετές περιπτώσεις οι καλλιεργητές οινοποιήσιµων σταφυλιών της χώρας, βιώνοντας, και φέτος, καθεστώς ιδιότυπης οικονοµικής οµηρίας, που δεν τους επιτρέπει, ιδίως εκείνους οι οποίοι δεν έχουν άλλη πηγή άντλησης εισοδήµατος, να ανταπεξέλθουν.

Ήδη υπάρχουν µελέτες που δείχνουν πως ένα ποσοστό 65% των οινοποιήσιμων ποικιλιών διακινείται χωρίς παραστατικά.
Το «στραβό κλήµα», από την παγιωµένη, πλέον, τακτική κάποιων οινοποιείων να καθυστερούν, µε επίκληση της κρίσης, την εξόφληση των παραγωγών, φέτος το έφαγε και… ο γάιδαρος της επιβολής στο κρασί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ιδιαίτερα οξύ καταγράφεται το πρόβληµα στην αµπελουργική ζώνη της Νάουσας, όπου οι καλλιεργητές έχουν πάρει µια µικρή προκαταβολή, συνήθως της τάξης του 30% έναντι της απαίτησής τους, ενώ για το υπόλοιπο 70% εισπράττουν δεσµεύσεις που, όµως, συνήθως ανανεώνονται, µε εκκλήσεις για «λίγη υποµονή ακόµη». ∆εν λείπουν βέβαια στην ίδια περιοχή και περιπτώσεις µε εκκρεµότητες που φτάνουν σε βάθος τριετίας.

«Ήταν να µας εξοφλήσουν το Πάσχα κι από τότε µας λένε όλο σε ένα µήνα, γιατί τάχα έτσι ή τάχα αλλιώς. Παίρνουν τα σταφύλια µας, τα επεξεργάζονται, πουλάνε το κρασί κι εµείς στεκόµαστε και κάνουµε υποµονή. Να δούµε πόσο θα αντέξουµε, διότι αυτό το γαϊτανάκι το ζούµε εδώ και 5-6 χρόνια», ανέφερε στην Agrenda ο 50χρονος αµπελουργός από τη Νάουσα, Ανδρέας Ανδρίµογλου.

∆εν ξεπερνά τα 50 λεπτά
Καλλιεργητής 50 στρεµµάτων Ξινόµαυρου ο συνοµιλητής µας συνεργάζεται µε το συνεταιρισµό «Vaeni» και όπως µας είπε «έχουµε πληρωθεί για το 30% της αξίας της πρώτης ύλης που παραδώσαµε. Για τα άλλα δεν ξέρουµε. Η κατάσταση είναι απελπιστική, διότι συν τοις άλλοις, και οι τιµές είναι χαµηλές. Το σταφύλι πέρυσι πήγε έως τα 50 λεπτά, αν είχες υψηλά baume, ειδάλλως η τιµή του έπεφτε κι άλλο».

Το θέµα της χαµηλής τιµής, αναδεικνύει και ο αµπελουργός Νικόλαος Τασιώνας, που καλλιεργεί περί τα 45 στρέµµατα Ξινόµαυρο και αυτός στη Νάουσα, αν και παραδέχεται πως «υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλειονότητα των οινοποιείων και όχι µόνο από το Vaeni, το οποίο πράγµατι ήταν να µας δώσει κάτι τέλος Μαΐου, αλλά το πήγαν πιο πίσω. Πιστεύω θα πληρωθούµε από τον συνεταιρισµό γιατί γίνεται µεγάλος αγώνας».

Σύµφωνα µε τον ίδιο, ωστόσο, το µεγάλο ζήτηµα είναι οι τιµές. «Αν αντέξεις την πρώτη χρονιά, µετά µπαίνεις σε µια σειρά γιατί θα πληρωθείς την παραγωγή της προηγούµενης σεζόν. Το πρόβληµα είναι η χαµηλή τιµή. Ξεκινά από 30 λεπτά κι αν το σταφύλι έχει βαθµούς µπορεί να φτάσει µέχρι τα 50 λεπτά. Το τονάζ, όµως, είναι µικρό, γιατί η ποικιλία δεν δίνει παραγωγή. Για εµένα όπως έχουν γίνει τα πράγµατα και µε τη φορολογία τώρα, θα πρέπει η τιµή να φτάσει τουλάχιστον τα 70 λεπτά για να µπορεί ο αµπελουργός να ζήσει την οικογένειά του».

Από το 2010 υπόλοιπα της Οινοποιητικής Μπουτάρη
Σε ακόµη πιο δύσκολη θέση είναι οι αµπελουργοί οι οποίοι συνεργάζονται µε την Οινοποιητική του Κωνσταντίνου Μπουτάρη, καθώς, όπως µας είπε ο ∆ηµήτρης Καστανιώτης, «δεν είναι µόνο ότι έχουµε υπόλοιπα από το 2010, φέτος εκτός από το ό,τι δεν έχουµε πάρει ακόµη τίποτε για τη σοδειά του 2016, δεν µας έδωσε ούτε και το ΦΠΑ, το οποίο πληρώσαµε µόνοι µας». Η πάγια τακτική του οινοποιείου, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τα δάνειά του προς τις τράπεζες, σύµφωνα µε τον κ. Καστανιώτη είναι να δίνει στους παραγωγούς, εκεί γύρω στο Σεπτέµβριο, επιταγές πελατών, 4µηνες ή 6µηνες, µε τις οποίες εξοφλεί την προηγούµενη χρονιά.

«Τέτοιες συµπεριφορές έχουν διώξει πολλούς παραγωγούς από την καλλιέργεια του αµπελιού προς τα δενδρώδη», είπε ο κ. Καστανιώτης, για να προσθέσει πως «εγώ καλλιεργώ 100 στρέµµατα και διατηρώ και οινοποιείο στο οποίο κατευθύνω τη µισή παραγωγή µου και γι’ αυτό αντέχω».

Για πρώτη φορά φέτος ζήτησε παράταση ο Τσάνταλης
Ολιγόµηνη παράταση για να εξοφλήσει τους παραγωγούς µε τους οποίους έχει συνεργασία στη Νάουσα, όµως, ζήτησε, για πρώτη φορά, φέτος και ο Τσάνταλης. Όπως σηµείωσε στην Agrenda ο παραγωγός Ανανίας Γαβριηλίδης «κάθε χρόνο, εκεί προς το Πάσχα, µας εξοφλούσε και δεν είχαµε παράπονο, ήµασταν ευχαριστηµένοι. Ωστόσο φέτος µας εξήγησαν ότι υπάρχει µια δυσκολία να βρουν τα χρήµατα και πως θα πρέπει να κάνουµε υποµονή µέχρι τον Αύγουστο».

Σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας, ο οποίος διατηρεί 25 στρέµµατα στη Μαρίνα της Νάουσας, «έχουµε ζοριστεί, γιατί έχουµε κάνει όλα τα έξοδα για τις φροντίδες, ένα ράντισµα κι η συγκοµιδή µας µένει και χρειάστηκε να τα χρηµατοδοτήσουµε από την τσέπη µας».

Χωρίς πρόβληµα Χαλκιδική, Παγγαίο και Ήπειρος
Στη Χαλκιδική, πάντως, παραγωγοί στους οποίους απευθύνθηκε η Agrenda είπαν ότι η Τσάνταλης τους εξόφλησε κανονικά από το Πάσχα, ενώ ανάλογη εικόνα  µεταφέρεται από το Παγγαίο Καβάλας και οινοποιεία όπως η Βίβλια Χώρα και άλλα µικρότερα τα οποία πλήρωσαν στην ώρα τους, σύµφωνα µε τον Κώστα Παπαµερή, από την επιτροπή αγροτικού τοµέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης. Και στην αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο,  σύµφωνα µε τον Μανόλη Ματσάγκα, πρώην πρόεδρο του Αµπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, εάν εξαιρεθούν κάποιες καθυστερήσεις από το µικρό οινοποιείο της περιοχής, τόσο η Γκλίναβος (εξόφλησε από τα Χριστούγεννα), όσο και η Ζοίνος (σε δόσεις, τα Χριστούγεννα, έως το Μάρτιο), είναι εντάξει στις πληρωµές τους.

Τον ΕΦΚ επικαλούνται τα περισσότερα οινοποιεία

Τα περί γενικευµένου προβλήµατος ρευστότητας στα οινοποιεία επιβεβαιώνει και ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, τονίζοντας ότι περί το 50% της περυσινής παραγωγής οινοποιήσιµου σταφυλιού, παραµένει απλήρωτο.

«Η καταβολή του ΕΦΚ από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις γίνεται κάθε 25 του επόµενου µήνα, ενώ το οινοποιείο θα εισπράξει από τις πωλήσεις του πέντε ή και έξι µήνες, από τη µέρα που θα κόψει το τιµολόγιο. Αυτό έχει προκαλέσει αφαίµαξη της ρευστότητας και εκτός από τις καθυστερήσεις στις πληρωµές των παραγωγών, οδηγεί, επίσης, σε εκπρόθεσµες πληρωµές και του ΦΠΑ» µας είπε ο κ. Κορδοπάτης, υπογραµµίζοντας ότι «το πρόβληµα γίνεται πιεστικό, δεδοµένου ότι αν δεν πληρωθεί εµπρόθεσµα ο ΕΦΚ, το οινοποιείο απειλείται µε άρση της άδειας λειτουργίας φορολογικής αποθήκης, που σηµαίνει πως δεν µπορεί να πουλήσει. Οπότε, όλοι δίνουν προτεραιότητα εκεί».

«Μας έχει στερήσει ρευστότητα ύψους 300.000 ευρώ ο ΕΦΚ»

Τη δυσκολία που αντιµετωπίζει η Vaeni να αποπληρώσει τους παραγωγούς µέλη της δεν την αρνείται ούτε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γιώργος Φουντούλης, ο οποίος, ωστόσο, κάνει λόγο για ένα πρόβληµα που αγγίζει την πλειονότητα των οινοποιείων σε όλη τη χώρα και το αποδίδει στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί.

«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και τα τελωνεία έχουν τινάξει τα λογιστήρια των οινοποιείων στον αέρα. Εµάς στο Vaeni µας έχει στερήσει µια ρευστότητα ύψους 300.000 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φουντούλης, επαναλαµβάνοντας ότι η συνεταιριστική οργάνωση έχει προκαταβάλει το 30% των οφειλόµενων προς τους παραγωγούς και παλεύει για τα υπόλοιπα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agronews.gr

Recommended Posts