Την προσθήκη της ελαιοκαλλιέργειας ως µία ξεχωριστή τέταρτη αγρονοµική περιφέρεια για τις ανάγκες της βασικής ενίσχυσης και της αναδιανεµητικής, µε τον διαχωρισµό της από τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, συζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Πρόκειται για ένα αίτηµα που προέρχεται κυρίως από την Κρήτη και τον ΣΕ∆ΗΚ σε συνέχεια της κατάργησης των ιστορικών δικαιωµάτων και το οποίο αποτυπώθηκε εγγράφως στο κείµενο διαβούλευσης της ΚΑΠ (1-4 ∆εκεµβρίου) ως ερώτηµα προς τους συµµετέχοντες.

Λαµβάνοντας υπόψη ότι το 38,6% των εκµεταλλεύσεων της χώρας µας απασχολείται στην ελαιοκαλλιέργεια οι πιέσεις είναι µεγάλες και δεν είναι απίθανο να υπάρξουν εξελίξεις ως προς το ζήτηµα αυτό, όµως µετά την υποβολή του προσχέδιου του στρατηγικού σχεδίου στις Βρυξέλλες. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες σχεδιάζεται να µοιραστεί ένα ποσό γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία από τη βάση δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώθηκαν το 2020 σε όλη τη χώρα συνολικά 7.334.560 στρέµµατα στην κατηγορία «ΕΛΑΙΩΝΕΣ».

Αυτή είναι η επιλέξιµη έκταση και, προφανώς, δεν σηµαίνει ότι όλες αυτές οι εκτάσεις είναι «δεµένες» µε δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης. Αρκεί εδώ να σηµειωθεί ότι πληρώθηκαν εντός του 2020 συνολικά 8.649.428 στρέµµατα µε δικαιώµατα για ολόκληρη την αγρονοµική περιφέρεια «∆ενδρώδεις και αµπελώνες».

Όπως γίνεται φανερό, ήδη το µερίδιο του λέοντος (µπορεί και πάνω από 80%) από το ποσό της βασικής ενίσχυσης στις δενδρώδεις πηγαίνει στους ελαιώνες. Ως εκ τούτου ακόµα και µε τη δηµιουργία ξεχωριστών «ελαιοκοµικών δικαιωµάτων» τότε το ποσό που θα λάµβαναν οι ελαιοκαλλιεργητές δεν θα ξεχώριζε τόσο πολύ από το να παρέµεναν τρεις οι αγρονοµικές περιφέρειες (βοσκοτόπια, αροτραίες, δενδρώδεις).

Από την άλλη, θα µπορούσε να απορροφηθούν κονδύλια από τις αροτραίες καλλιέργειες ή από τα βοσκοτόπια όπου όµως ήδη προβλέπεται να λάβουν πολύ µικρή αξία δικαιωµάτων για την ερχόµενη περίοδο.

Αναδιανεµητική ενίσχυση

Ωστόσο, εδώ έρχεται ο παράγοντας της αναδιανεµητικής ενίσχυσης για να δώσει βάση στον προβληµατισµό που έχει αναπτυχθεί.

Με δεδοµένο ότι στους δενδρώνες θα την µοιράζονται αυτήν την πληρωµή εκµεταλλεύσεις 10-40 στρεµµάτων, τότε θα είχε λογική ένα ξεχωριστό καθεστώς για τους ελαιώνες που θα επιδοτούσε ακόµα και µικρότερες εκµεταλλεύσεις µε µεγαλύτερο ποσό. Άλλωστε µετά τη µείωση της βασικής ενίσχυσης και κατ’ επέκταση την αξία δικαιωµάτων στις δενδροκαλλιέργειες κοντά στα 28 ευρώ το στρέµµα, οι ελαιοκοµικές εκµεταλλεύσεις κάτω των 9 στρεµµάτων φαίνεται να βγαίνουν εκτός βασικής ενίσχυσης (κάτω των 250 ευρώ τσεκ δεν πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agronews.gr

Recommended Posts