Κανένα σηµάδι αποδυνάµωσης του ανοδικού ρεύµατος δεν διαφαίνεται προς το παρόν στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, παρά τη σχετική στασιµότητα που καταγράφουν οι τιµές στην Ισπανία, όσο την ίδια στιγµή, τα ιταλικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να γράφουν νέα υψηλά.

 

Σε αυτό το περιβάλλον, στην εγχώρια αγορά αναπτύσσεται µια τάση συγχρονισµού των τιµών ανάµεσα στα βασικά παραγωγικά κέντρα, που εκφράζεται κυρίως µε την προσέγγιση των λακωνικών υψηλών από περιοχές της Κρήτης και της Μεσσηνίας. Οι τελευταίες πράξεις έγραψαν τα 6,40 ευρώ για µια µικρή ποσότητα ελαιολάδου από τον συνεταιρισµό Συκεών στη Λακωνία, τα 6,35 ευρώ για 110 τόνους ελαιολάδου του Συνεταιρισµού Φαλάνθης κοντά στην Κορώνη της Μεσσηνίας για οξύτητα 0,5, ενώ µε 6,30 ευρώ έφυγε και ένα βυτίο ελαιολάδου από τη Σητεία της Κρήτης, στην οποία µέχρι πρότινος γίνονταν προσπάθειες για εδραίωση τιµών στα 6 ευρώ.

Την τελευταία περίοδο πάντως προσµετράται στις διαθέσεις της εγχώριας προσφοράς ακόµα πιο έντονα η προοπτική παραγωγής το προσεχές φθινόπωρο. Αναφορές από πολλούς ελαιώνες ανά την επικράτεια, θέλουν τα ελαιόδεντρα να έχουν αποσυντονιστεί πλήρως, εξαιτίας των καιρικών µοτίβων, ειδικά στην Κρήτη, όπου οι γεωπόνοι προεξοφλούν ελάχιστη έως και µηδενική παραγωγή στα πεδινά και παράκτια παραγωγικά κέντρα του νησιού.

Με δεδοµένο ότι τα αποθέµατα είναι εξαιρετικά χαµηλά, η κατάσταση του ευρωπαϊκού ελαιώνα και οι προοπτικές για τη νέα σοδειά προδιαγράφουν περιορισµένη προσφορά και του χρόνου, σε συνδυασµό µε τις αντοχές της ζήτησης, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σηµαντικής αποκλιµάκωσης των τιµών, µε τους Έλληνες παραγωγούς να επιµένουν στον στόχο για τιµές κοντά στα 7 ευρώ το κιλό πριν αποδεσµεύσουν τις τελευταίες ποσότητες από τη σοδειά του 2022.

Ήδη στην Ιταλία, η µέση τιµή ελαιολάδου έγραψε µια αύξηση της τάξης του 5%, διαµορφώνοντας τα 6,79 ευρώ το κιλό, µέσα στις πρώτες ηµέρες του Ιουνίου, συγκριτικά µε τη µέση τιµή των 6,48 ευρώ στα τέλη Μαΐου. Ποσοστιαία η αύξηση είναι 57,4% σε σχέση µε ένα χρόνο πριν. Η εξέλιξη στην ιταλική αγορά αποκτά ενδιαφέρον στην περίπτωση του εµπορικού κέντρου του Μπάρι, στο λιµάνι του οποίου καταλήγουν πολλά από τα ελληνικά ελαιόλαδα που φεύγουν χύµα από τις εγχώριες δεξαµενές. Οι αυξήσεις στο Μπάρι οδήγησαν τις τιµές για ελαιόλαδα µε οξύτητα µέχρι 4 γραµµές στα ιστορικά υψηλά των 7,30 ευρώ ο τόνος, µε τα χαµηλά του εύρους να βρίσκονται στα 7,10 ευρώ. Με άλλα λόγια, η ψαλίδα ανάµεσα στις ελληνικές τιµές και αυτές του Μπάρι άνοιξε ξανά κοντά στο 1 ευρώ, έναντι των 40 λεπτών στα οποία είχε κλείσει την περίοδο του Μαΐου.

Την άνοδο διευκόλυνε η απότοµη µείωση των ιταλικών αποθεµάτων, που ξεπέρασε το 8% τις τελευταίες εβδοµάδες, µε τη χώρα να διαθέτει 255.000 τόνους ελαιολάδου, όλων των κατηγοριών, σύµφωνα µε την Frantoio Italia, την ένωση τυποποιητών, η οποία είναι γνωστό ότι προχωρά σε ύποπτα συντηρητικές εκτιµήσεις.

Ενδεικτικό ότι στην εν λόγω έκθεση αποθεµάτων, υποστηρίζεται πως τα αποθέµατα της χώρας είναι µόλις 18% µικρότερα συγκριτικά µε πέρυσι, ένα ποσοστό, που δύσκολα µπορεί να «ακολουθήσει» την πορεία που καταγράφουν οι τιµές το τελευταίο τρίµηνο.

∆είχνει αντοχές η ζήτηση, αµετάβλητες οι ισπανικές εξαγωγές

Αξιόλογες αντοχές δείχνει η ζήτηση ελαιολάδου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις ισπανικές πωλήσεις, µε τη χώρα να αδειάζει από τις δεξαµενές της 94.300 τόνους ελαιολάδου τον Μαΐο, φτάνοντας τους 731.220 τόνους συνολικά την τρέχουσα ελαιοκοµική περίοδο.

Εφόσον διατηρηθούν οι ρυθµοί αυτοί, τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να εισέρχεται στη νέα περίοδο µε κυριολεκτικά άδειες δεξαµενές, βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην πραγµάτωση.

Προς το παρόν πάντως, µερικές βροχοπτώσεις έγιναν αφορµή για µερικές ανάσες στο ράλι τιµών που εξελίσσεται εδώ και µερικούς µήνες στην χώρα της Ιβηρικής, µε τις τιµές πάντως να παραµένουν κοντά στις πρόσφατες κορυφές. Τα υψηλά του εύρους µέσων τιµών βρίσκονται στα 6,46 ευρώ, έναντι των 6,55 που είχαν διαµορφωθεί πριν από ένα µήνα.

Από την άλλη, η µέση τιµή εξακολουθεί να ενισχύεται, προσεγγίζοντας τα 6,20 ευρώ, κάτι που αποδίδεται στην άνοδο των τιµών για ελαιόλαδα που εµπορεύονται στα χαµηλά του εύρους.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts