Περαιτέρω άνοδο στην τιµή του ελαιολάδου, σταθεροποίηση λίγο πιο χαµηλά για τα σιτηρά και πιέσεις σε καλαµπόκι και βαµβάκι, δείχνει µια προσεκτική ανάγνωση των συνθηκών αγορά και των αναλύσεων που βλέπουν των φως της δηµοσιότητας για την εικόνα των εµπορευµάτων τη νέα χρονιά.

 

Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από αστάθµητους παράγοντες, όπως  είναι ο πόλεµος στην Ουκρανία, ο πληθωρισµός, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και φυσικά η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση οι τιµές δεν πρόκειται να γυρίσουν σύντοµα στα προ πανδηµίας και ενεργειακής κρίσης επίπεδα.   Λίγες ηµέρες πριν το 2023 και οι τιµές για τα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα βρίσκονται αρκετά σκαλοπάτια κάτω από τα υψηλά που διαµορφώθηκαν µέσα στη χρονιά που τελειώνει και πλέον, αρκετοί επενδυτικοί οίκοι στης ετήσιες προβλέψεις τους για τις αγορές, προκρίνουν τώρα ως επικρατέστερο ενδεχόµενο το τέλος της διόρθωσης. Και αυτό παρά την ανάκαµψη των σοδειών ιδίως στα δηµητριακά, την οποία προεξοφλούν Strategy Grains και Coceral στην Ευρώπη.

Το τοπίο είναι αρκετά θολό για µια εκτίµηση µε περισσότερη αυτοπεποίθηση και το µόνο σίγουρο στην υφιστάµενη συγκυρία µάλλον είναι η έντονη µεταβλητότητα στις αγορές η οποία θα παραµείνει και το 2023. Στην πράξη αυτό εντοπίζεται για παράδειγµα στην αγορά βάµβακος, η οποία µέσα σε διάστηµα τριών ηµερών µπορεί να γράφει 10 σεντς η λίµπρα κέρδη και στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις της εβδοµάδας διορθώνει και πάλι στα χαµηλά του εύρους.

Η µεταβλητότητα αυτή αποδίδεται µέχρις ενός σηµείου στην στρέβλωση που επιφέρει στα θεµελιώδη το αφήγηµα της ύφεσης της παγκόσµιας οικονοµίας. Οι µειωµένες σε γενικές γραµµές σοδειές σε δηµητριακά, βαµβάκι και ελαιόλαδο αλλά και τα εξαντληµένα εδώ και δύο χρόνια αποθέµατα θα µπορούσαν από µόνα τους να διατηρήσουν τις τιµές κοντά στα υψηλά που έγραψαν οι δείκτες µέσα στο 2022. Η αγορά όµως, που κατά κανόνα προεξοφλεί, έσπευσε να διορθώσει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts