Ήδη την περίοδο που διανύουµε η τιµή στο αρνάκι έχει «σκαρφαλώσει» σε ορισµένες περιπτώσεις έως και τα 5,70 ευρώ το κιλό σφάγειο και τα 3,40 ευρώ ζων ζώο

Ενώ λίγο χαµηλότερα κινούνται οι τιµές στα ερίφια, βάζοντας τις βάσεις για ακόµη υψηλότερα επίπεδα το χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί έως το ορθόδοξο Πάσχα, στις 2 Μαΐου.

Στην εκτίµηση αυτή συνηγορεί και η έλλειψη διαθεσιµότητας κυρίως σε αρνιά, στις εγχώριες κτηνοτροφικές µονάδες, καθώς τις προηγούµενες δύο–τρεις εβδοµάδες, λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 4 Απριλίου, οι έµποροι «σκούπισαν» ότι αµνοερίφιο υπήρχε διαθέσιµο, αξιοποιώντας και τη σπουδή πολλών παραγωγών να απαγκιστρωθούν από ζώα, για να εκµεταλλευτούν τη γαλακτοπαραγωγή των µανάδων, δεδοµένου ότι η τιµή στο γάλα φέτος είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Όσοι παραγωγοί είχαν ρυθµίσει τις γέννες τους έτσι που να διαθέτουν αρνιά στο Ορθόδοξο Πάσχα, ευελπιστούµε πως οι τιµές θα ανέβουν και άλλο», τονίζει στην Agrenda ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου ∆ράµας, Γιάννης Κιτσουκάκης. Όπως εξηγεί, το προηγούµενο 20ήµερο κι ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, η ζήτηση στο νοµό ήταν µεγάλη µε αποτέλεσµα οι τιµές για το αρνί να πιάσουν τα 3,20 ευρώ το κιλό ζων βάρος, που µεταφράζεται σε περίπου 5,30 ευρώ το κιλό σφάγειο, ενώ στο κατσικάκι αντίστοιχα έπαιξαν στα 3 ευρώ το κιλό ζων βάρος, που αντιστοιχεί σε περίπου 5 ευρώ το κιλό στο σφαγείο.

«Για τη συγκεκριµένη χρονική περίοδο οι τιµές ήταν πολύ καλές και από το νοµό εκτιµώ πως πουλήθηκαν, στις τελευταίες δύο – τρεις εβδοµάδες, γύρω στα 8.000 – 10.000 αµνοερίφια. Πλέον τα αποθέµατα είναι λίγα», επισηµαίνει ο κ. Κιτσουκάκης.

Ζωηρό ενδιαφέρον καταγράφηκε τις τελευταίες ηµέρες και για τα αρνιά και τα κατσίκια στην περιοχή του νοµού Έβρου, όπως µας αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κώστας ∆ουνάκης. «Η τιµή στο αρνί έφτασε έως και τα 3 ευρώ ζων ζώο. Ό,τι ήταν έτοιµο προς διάθεση έφυγε χωρίς δυσκολία, καθώς οι κτηνοτρόφοι σκέφτηκαν και το δέλεαρ της υψηλής τιµής στο γάλα», σηµείωσε χαρακτηριστικά ο κ. ∆ουνάκης. Όσον αφορά στη διαθεσιµότητα, όπως είπε αυτή την περίοδο στα αρνιά πρέπει να έχει µείνει γύρω στο 30% της ετήσιας παραγωγής του Έβρου, ενώ στα ερίφια, λόγω χαµηλότερης ζήτησης, το ποσοστό φτάνει στο 50%.

Παρόµοιες τιµές πλήρωσε το εµπόριο για τα αµνοερίφια και στο νοµό Ξάνθης, όπου η ζήτησε υπήρξε µεγάλη όλο το προηγούµενο διάστηµα, σε σηµείο ώστε παραγωγοί της περιοχής να σηµειώνουν πως θα τεθεί θέµα επάρκειας στην ελληνική αγορά ενόψει του δικού µας Πάσχα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts