«Μας πνίγουν τ’ αποθέματα», «ασφυκτιούμε οικονομικά», «θα μείνουν φέτος ακαλλιέργητα τ’ αμπέλια και τρύγος δεν θα γίνει»

Αυτά είναι τα λόγια των ανθρώπων της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας του αμπελοοινικού τομέα, που αποτυπώνουν με τα πιο μελανά χρώματα, την ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται 160.000 Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές και οι 27 οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 2 Απριλίου, που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Οικονόμου, που αναπλήρωσε την τελευταία στιγμή τον υπουργό κ. Λιβανό που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

«Χωρίς υπερβολές και κινδυνολογίες, η κατάσταση που βιώνει ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας και τα οινοποιεία είναι η χειρότερη όλων των μεταπολεμικών χρόνων συμπεριλαμβανομένων και των ετών της αναμπέλωσης του ΄60-΄65 που έγιναν λόγω της φυλλοξήρας» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου, ανοίγοντας τις εργασίες της κρίσιμης διάσκεψης των 27 προέδρων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων μελών της ΚΕΟΣΟΕ.

Οι συμμετέχοντες πρόεδροι και τα στελέχη των οινοποιητικών συνεταιρισμών, μετέφεραν την αλγεινή εικόνα που επικρατεί στις περιοχές τους και εν κατακλείδι δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, πριν την έλευση της νέας παραγωγής.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει σημαντικά όσον αφορά τη λήψη μέτρων συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης ότι η κλειστή αγορά, ο αυξημένος κατά 82% όγκος των αποθεμάτων στον οποίο προστέθηκε η παραγωγή του φθινοπώρου του 2020 και η μείωση των εξαγωγών έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην λειτουργία των οινοποιείων με αποτέλεσμα:

-την αδυναμία πληρωμής των αμπελοκαλλιεργητών

-την σημαντική έλλειψη ρευστότητας

-τη δημιουργία ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς που δεν μείωσαν τις τιμές σταφυλιών το 2020 προκειμένου να στηρίξουν τους αμπελουργούς

-τη στρέβλωση της αγοράς, που δημιουργείται από αδικαιολόγητες χαμηλές τιμές οίνων

-την αδυναμία ανταπόκρισης των ασφυκτικών απαιτήσεων που θέτουν οι «διάδοχοι» της ΑΤΕ, PQA και INTRUM.

Οι εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών και των αμπελουργών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οινοποιητικής επιχείρησης προτείνουν πέντε αναγκαία μέτρα, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά:

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts