Την αναπροσαρµογή των δράσεων του νέου πρασινίσµατος, δροµολογεί η χώρα µας στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027, κάνοντας λόγο για µία σειρά βελτιωµένων παρεµβάσεων µε βάση τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν.

 

Αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές, είναι πως οι νέες δράσεις θα πρέπει πλέον να διαµορφωθούν µε βάση την τρέχουσα πραγµατικότητα στα κόστη εισροών µέσα στην οποία καλείται να δουλέψει ο αγροτικός τοµέας, που ίσως διαρκέσει έως και το 2024 όπως αναφέρουν αναλυτές. Αυτό το φαινόµενο είναι πιο έντονο στην κτηνοτροφία.

Για παράδειγµα, δεν δύναται να ζητείται από τον κτηνοτρόφο να κόψει τη βόσκηση για κάποιους µήνες και να αποζηµιωθεί µε ποσά που κυµαίνονται µεταξύ 1,7 ευρώ και 10,5 ευρώ το στρέµµα, για τις έξτρα ζωοτροφές που θα χρειαστεί. Αντίστοιχα, θα πρέπει να αναρωτηθούν οι αρµόδιες αρχές εάν η ενίσχυση 1,5 ευρώ ανά ενήλικο πρόβατο για την εφαρµογή προγράµµατος εµπλουτισµού και βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, θα καλύψει το κόστος του ζωοτέχνη-κτηνίατρου που θα πρέπει να συµβουλεύεται ο κτηνοτρόφος για την εφαρµογή της δράσης. Αντίστοιχα, µε τις τιµές των λιπασµάτων στα ύψη, τα έξτρα 4,5 ευρώ το στρέµµα για εφαρµογή λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης στις αροτραίες καλλιέργειες, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Άλλωστε, σύµφωνα µε τους κανονισµούς (παράγραφος 12 του Παραρτήµατος 2 της Συµφωνίας µε ΠΟΕ) όλοι οι υπολογισµοί των ενισχύσεων στο νέο πρασίνισµα βασίζονται στην απώλεια εισοδήµατος και στο αυξηµένο κόστος που γεννάει για τον αγρότη η υιοθέτηση των δράσεων. Ως εκ τούτου, µοιάζει να κρίνεται αναγκαία µία αναπροσαρµογή των παρεµβάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts