Σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, η οποία προβλέπει την προστασία 100 προστατευόμενων από γεωγραφικές ενδείξεις ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και αντιστρόφως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το θέμα βρέθηκε, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σε Σαγκάη και Πεκίνο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές συνομιλίες ΕΕ-Κίνας.

Επισημαίνεται πως η Κίνα είναι ο δεύτερος προορισμός για τις εξαγωγές γεωργικών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, φθάνοντας τα 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός εξαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων που προστατεύονται με γεωγραφικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, ανάμεσα στα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται και η προστασία της φέτας στην κινεζική αγορά και όπως αναφέρεται σχετικά, μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Παράλληλα, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου της Κρήτης.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts