Η τελευταία μεγάλη πληρωμή ύψους 85 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούσε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις (ποιοτικό πριμ) για βοοειδή και αιγοπρόβατα ανέδειξε τις μεγάλες παθογένειες του Οργανισμού,

τη σαθρή βάση δεδομένων πάνω στην οποία στηρίζονται οι ενισχύσεις και την «κοπτοραπτική» της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να καταβληθούν όπως – όπως οι επιδοτήσεις.

Οι πληροφορίες θέλουν το καινούργιο «μαχαίρι» που έπεσε στα πριμ των δικαιούχων να έχει άμεση σχέση με την προηγούμενη διαχείριση στα θέματα των βοσκοτόπων και την ανάγκη να ικανοποιηθούν αιτήσεις «εξωσχολικών».

Δηλαδή επιτήδειων που δεν έχουν σχέση με την κτηνοτροφία και οι οποίοι, έχοντας εξασφαλίσει με διάφορες παρατυπίες δημόσιο βοσκότοπο, μπήκαν στη διαδικασία να δηλώσουν και ανύπαρκτο ζωικό κεφάλαιο.

Αυτό ήταν που έδειξε «αύξηση» στο ζωικό κεφάλαιο, πράγμα το οποίο με τη σειρά του επέφερε μείωση στη μοναδιαία αξία των πριμ κάθε κατηγορίας, στερώντας χρήματα από πραγματικούς επαγγελματίες του χώρου.

Εδώ και ένα εξάμηνο περίπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δείχνει να έχει υπαναχωρήσει πλήρως από τις «γραμμές εξυγίανσης» του χώρου που είχαν τεθεί πριν από ένα χρόνο περίπου και οι οποίες είχαν στόχο την αποκατάστασης της τάξης στην κατανομή των βοσκοτόπων.

Σήμερα, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα κανένας δεν βεβαιώνει πλέον ότι τα 9,6 εκατ. στρέμματα επιλέξιμων βοσκοτόπων που είχαν να διαχειρισθούν και να κατανείμουν οι ιθύνοντες του Οργανισμού και του υπουργείου Γεωργίας (μετά τον Κανονισμό OMNIBUS του 2018) θα πιάσουν τόπο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts