Κατά παντός υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη, σκοπεύουν ήδη να κινηθούν χιλιάδες καλοπληρωτές αγρότες, που έσπειραν και φροντίζουν τις καλλιέργειές τους, ενώ δεν θα έχουν… νερό να τις ποτίσουν.

Άκυρο στο σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει χιλιάδες αγρότες από τον κάμπο του Μεσολογγίου… και όχι μόνον, άναψαν η ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, με συμμετοχή του Περιφέρειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, του διευθύνοντος της ΔΕΗ κ.λπ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που έχει την ευθύνη των ΤΟΕΒ, σε συνεργασία με τους φορείς του νομού είχε εκπονήσει ένα σχέδιο, ούτως ώστε να γίνει αποπληρωμή των οφειλομένων από τους οργανισμούς, μέσω τοποθέτησης ΑΠΕ και δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Ωστόσο δεν έγινε δεκτό το σχέδιο, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται η ΔΕΗ απαιτεί ρευστό για να επανασυνδέσει το ρεύμα στα αντλιοστάσια, αφού οι οφειλές προς αυτήν είναι πολύ μεγάλες.

Πλέον, χιλιάδες αγρότες και ιδίως όσοι πληρώνουν κανονικά τα… τσουχτερά τέλη άρδευσης σε ένα νομό μάλιστα…γεμάτο από νερά ετοιμάζουν αγωγές κατά των υπεύθυνων των ΤΟΕΒ, αφού μαθαίνουν εκ των υστέρων και αφού έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην καλλιέργειά τους, ότι δεν… θα έχουν νερό το καλοκαίρι, αλλά και τώρα που οι ανάγκες (ιδίως στα αροτραία) είναι μεγάλες. Μάλιστα όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος το ρεύμα δεν είναι κομμένο σε όλα τα αντλιοστάσια που δουλεύουν για να ποτιστεί ο κάμπος, αλλά σε ορισμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες.

Όπως καταγγέλλει ο παραγωγός Δημήτρης Κουτρούλης από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου θα έπρεπε να μας έχουν πει από τις αρχές του έτους ότι δεν θα έχουμε νερό να ποτίσουμε και να πάμε σε ξηρικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 400.000 στρέμματα θα μείνουν απότιστα αν η ΔΕΗ δεν επανασυνδέσει το ρεύμα. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ντροπή μετά από 30 χρόνια να βάζουν οι αγρότες αντλίες να τραβάνε νερό από το ποτάμι για να ποτίσουν.

Όπως έχει γράψει και πάλι ο ΑγροΤύπος το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, καθώς πολλοί αγρότες πληρώνουν κανονικά τα αρδευτικά τέλη εδώ και χρόνια. Ωστόσο υπάρχει μια μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών, για τους οποίους οι υπεύθυνοι των ΤΟΕΒ φαίνεται πως δεν έχουν πάρει τα μέτρα που θα έπρεπε ώστε να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Έτσι, μαζί με αυτούς που δεν πληρώνουν… ποτέ νερό στο εκάστοτε ΤΟΕΒ… πληρώνουν το μάρμαρο και χιλιάδες καλοπληρωτές αγρότες. Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος υπενθυμίζουμε έχουν γίνει στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φυτείων, Κατοχής, Μεσολογγίου και Λεσινίου από τη ΔΕΗ, μήπως και εισπράξει όσα τις οφείλουν οι οργανισμοί.

Στις περιοχές αυτές υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλαμπόκια, τριφύλλια, βαμβάκια κ.λπ.

Σημειωτέον ότι ο ΓΟΕΒ Αχελώου με έδρα στο Αγρίνιο απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον ενημερώσει για το ζήτημα προ αρκετών εβδομάδων. Παράλληλα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου και αντιπρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Κώστας Καραδήμας, «μέχρι το 2010 ίσχυε μια έκπτωση 40% στο ρεύμα που διατίθεται για την αγροτική παραγωγή. Η έκπτωση αυτή ίσχυε μόνο για την κατανάλωση και όχι για τα πάγια. Με το πρώτο μνημόνιο καταργήθηκε, ενώ πολύς κόσμος λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην αγροτική οικονομία, δυσκολευεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους προς τους ΤΟΕΒ, είτε και εγκαταλείπει την καλλιέργεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν σωρευθεί χρέη από το 2010 έως το 2019. Να σημειώσω ότι το 2010 που για να πάρει κανείς επιδοτήσεις έπρεπε να προσκομίσει βεβαίωση ότι δεν οφείλει στον ΤΟΕΒ, μόνο στην περιοχή μας η εισπραξιμότητα έφτασε στο 70%, αλλά μετέπειτα η κατάσταση επιδεινώθηκε. Σήμερα ως ΤΟΕΒ Μεσολογγίου οφείλουμε 2.200.000 ευρώ στη ΔΕΗ, καθιώς πέρα από το πότισμα, έχουμε και τα αποστραγγιστικά, πέρσι δώσαμε 400.000 ευρώ και τώρα με την συμπαράσταση και της Περιφέρειας έχουμε κάνει ενεργειακή κοινότητα και θέλουμε να κάνουμε ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση. Αν πάντως δεν ληφθούν μέτρα, θα μείνουν απότιστα πάνω από 450.000 στρέμματα γης».

Αναλυτικά η επιστολή του ΓΟΕΒ Αχελώου:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην ΔΕΘ το 2019 σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ, στα οποία συγκαταλεγόμαστε και εμείς οι Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ), απαντήσατε ότι πρέπει να στραφούν σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Έχοντας αυτά εμείς υπόψιν μας οι Τ.Ο.Ε.Β. της Κάτω Πεδιάδος Αχελώου του νομού Αιτ/νιας έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συγκροτήσουν ενεργειακή κοινότητα. Άμεσα προχωρούν και τα Τ.Ο.Ε.Β. της Άνω Πεδιάδος Αχελώου, συνολικής αρδεύσιμης έκτασης 650.000 στρέμματα.

Σε αυτή την προσπάθεια μας βρήκαμε συμπαραστάτη τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τις ΑΠΕ και με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα. Εμείς λοιπόν εδώ στην Αιτ/νια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο αναγνωρίζουμε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προέκυψε μετά από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης (έκπτωση γεωργικών μέτρων του 40%) προς τους Ο.Ε.Β. στην ενεργειακή κατανάλωση αφενός και αφετέρου η οικονομική κρίση η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το 2019 δεν επέτρεψε να ρευστοποιήσουν οι Τ.Ο.Ε.Β. τις οφειλές των αγροτών.

Σας διευκρινίζουμε ότι ούτε κακοδιαχείριση, ούτε κακοδιοίκηση υπήρχε από τους Τ.Ο.Ε.Β., αντιθέτως υπήρξαν συμπαραστάτες της προσπάθειας του αγροτικού κόσμου να επιβιώσει μέσα σε αυτή την οικονομική λαίλαπα. Με το κύρος σας, την αξιοπιστία σας παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος προτείνοντας: α) Τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετιας. β) Με την λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2020 για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται συμψηφισμός net‐metering. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, τόσο οι παλαιές οφειλές των Τ.Ο.Ε.Β. όσο και η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων θα τους καταστήσουν βιώσιμους ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο τόσο η ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή όσο και η μείωση του κόστους άρδευσης σε βάθος τριετίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts