Σε μόνιμο βραχνά έχει εξελιχθεί η ακρίβεια για τα νοικοκυριά που βλέπουν τις συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά προϊόντα να μειώνουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη.

 

Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν να τρέχουν με υψηλότερους ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι πληθωρισμός τροφίμων έκλεισε τον προηγούμενο μήνα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τους συγκεντρωτικούς δείκτες, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών εντοπίζεται πλέον στον δείκτη της διατροφής, με τις μέσες ανατιμήσεις να φτάνουν στο 25%

Τον Μάιο, οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 11,8% ενώ κατά 9,8% στην Ευρωζώνη, τα  αυγά είδαν αυξήσεις 18% έναντι 12,9% και το βούτυρο κατά 14,8% έναντι οριακής μείωσης.

Μάλιστα οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν ακριβότερα τα τρόφιμα κατά 5,4% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, την ώρα που ο μέσος μισθός είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο κοινοτικό δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν εξαιρεθούν τα αεροπορικά εισιτήρια, που είναι στην κορυφή της κατάταξης, όλα τα προϊόντα της 10άδας είναι είδη πρώτης ανάγκης. Η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί κατά 62%, το ελαιόλαδο κατά 49.90%, τα τυριά κατά 41,52%, το αλεύρι κατά 40,73% και το γάλα κατά 37,1%. Το ψωμί έχει ακριβύνει και αυτό κατά 32,56%, ενώ στα κρέατα οι ανατιμήσεις της διετίας είναι της τάξεως του 30%. Έτσι, το αρνί και το κατσίκι έχουν ακριβύνει κατά 29,65% στα δύο χρόνια, το χοιρινό κατά 28,88% και το μοσχάρι κατά 28,71%.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts