Φαίνεται ότι το θέμα της βιωσιμότητας ορισμένων αγροτών αφορά μόνο τη δική τους περίπτωση, αδιαφορώντας πλήρως για τη βιωσιμότητα άλλων,

ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι πιο αδύναμοι να διεκδικήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για δίκαιη αμοιβή στην εργασία τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργατών Υπαίθρου Ν. Ημαθίας, έπειτα από διαμαρτυρίες και έντονες πιέσεις μελών του, πραγματοποίησε συνάντηση την Τρίτη 21 Απριλίου στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Βέροιας. Εκεί συζητήθηκε και ομόφωνα αποφασίστηκε το ύψος του ημερομισθίου να διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.

“Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν και να εφαρμόσουν την παραπάνω απόφαση, που ως στόχο έχει τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στον κλάδο” αναφέρει το Σωματείο.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, όμως, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ημαθίας και Σκύδρας έχουν αντίθετη άποψη και μιλούν για “παράλογη και εκβιαστική απαίτηση αύξησης του ημερομισθίου στα χωράφια”. Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε την πανδημία του κορωνοϊού, με τα έξι χρόνια Ρωσικού Εμπάργκο να μας εξαθλιώνουν οικονομικά, με τα έσοδα χαμηλότερα του κόστους παραγωγής και τις πολύ χαμηλές τιμές που λαμβάνουμε, αλλά και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων μας, προστίθεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών (Προτάθηκε από τους δύο συλλόγους η υλοποίηση προγράμματος μέσω ΟΑΕΔ για τους έλληνες άνεργους), με ότι αυτό συνεπάγεται ,τόσο για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας όσο και για τη διατροφική επάρκεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έρχεται να προστεθεί και αυτό της παράλογης αύξησης του ημερομισθίου, που πήρε δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, έχοντας ως απώτερο σκοπό τον “εκβιασμό” των παραγωγών σε μια ήδη πολύ δύσκολη χρονιά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts