EE

Το θέμα της άμεσης σύνδεσης της επίτευξης συμφωνίας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020 με τη συμφωνία για τον μελλοντικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, έθεσαν πολλές αντιπροσωπείες κρατών – μελών της Ε.Ε. κατά την διάρκεια της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη Τρίτη 18 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως το θέμα του προϋπολογισμού πρόκειται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, σήμερα στις Βρυξέλες σε επίπεδο αρχηγών καρτών, κατά την διάρκεια συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου όμως η συζήτηση θα περιοριστεί σε ανταλλαγή απόψεων χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όσον αφορά την εν λόγω συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών, κατά την διάρκειά της πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε έκθεση προόδου της απερχόμενης Ρουμανικής Προεδρίας σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο βάσει προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, οι οποίες περιλαμβάνουν κανονισμούς για τα στρατηγικά σχέδια, τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση, καθώς και την κοινή οργάνωση των γεωργικών προϊόντων.

Η έκθεση περιγράφει τις εργασίες της Προεδρίας τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με διάφορα θέματα όπως: ορισμοί και συναφείς όροι, είδη παρεμβάσεων με τη μορφή άμεσωνενισχύσεων, τομεακές παρεμβάσεις, τύποι παρεμβάσεων για την αγροτική ανάπτυξη, το “νέο μοντέλο παράδοσης”, τους δείκτες, την “πράσινη αρχιτεκτονική”, το πλαίσιο συντονισμού και διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, κατά την διάρκεια της συζήτησης, η πλειοψηφία των αντιπροσωπειών χαιρέτισε την έκθεση ως μια δίκαιη εικόνα της κατάστασης των συζητήσεων και επαίνεσε την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας. Οι αντιπροσωπίες έκριναν ότι η έκθεση αποτελεί καλή βάση για να συνεχιστεί η εργασία υπό την επερχόμενη Φινλανδική Προεδρία, καθώς κρίθηκε αναγκαία μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά των προτάσεων της Επιτροπής, όπως η εφαρμογή και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ και την πράσινη αρχιτεκτονική. Οι Υπουργοί έλαβαν επίσης την ευκαιρία να επαναδιατυπώσουν ορισμένες από τις εθνικές τους προτεραιότητες.

 

 

Διαβάστε την συνέχεια στο  agro24.gr

 

Recommended Posts