Την αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών και ιδιαίτερα κατά 25 εκ. ευρώ που υπολείπονται για την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις των υποψηφίων νέων αγροτών, ζήτησε ο Βουλευτής κ. Κεγκέρογλου.

 

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η δεκαετής οικονομική κρίση, η πανδημία του κορωνοϊου, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια με την αύξηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, που έχει ως απαραίτητο όρο το ανθρώπινο δυναμικό και συγκεκριμένα την εισαγωγή νέων αγροτών που θα ασχοληθούν πραγματικά  με την αγροτική παραγωγή.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την πλευρά του παραδέχθηκε την ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα νέων αγροτών, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί – στην παρούσα φάση – σε συγκεκριμένες ενέργειες, ενώ ανακοίνωσε την προκαταβολή από την επιστροφή του Ειδικού Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εντός του Αυγούστου, καθώς και τη διάθεση από ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Για το τρέχων ΠΑΑ και ιδιαίτερα για το μέτρο των νέων αγροτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, στις επτά περιφέρειες (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αν Μακεδονία και Θράκη, Δ. Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Κρήτη), υπεβλήθησαν συνολικά 13.105 αιτήσεις, ενώ εγκρίθηκαν 9.336, καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών και θα επανεξετασθούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, οι 2.414 αιτήσεις, προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος νέων αγροτών. Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts