ΕΦΚΑ, ασφαλισμένων

Τρεις εβδομάδες, έως τις 20 Μαρτίου, θα έχουν στη διάθεσή τους 1,44 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες για να επιλέξουν την κλίμακα των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου έως το τέλος του 2020.

Από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου κι εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό την προηγούμενη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στον ψηφιακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ – www.efka.gov.gr – και εκεί οι μη μισθωτοί θα επιλέξουν την κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν για το 2020.

Η παράταση, για μια επιπλέον εβδομάδα, δίνεται με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς αρχικά προβλέπονταν πως οι εισφορές Ιανουαρίου θα έπρεπε να αποπληρωθούν μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και η αποπληρωμή των εισφορών μπορούν να γίνουν με τρία βήματα:

-Από τις 28 Φεβρουαρίου, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το 2020. Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην ελάχιστη κατηγορία των 119 ευρώ το μήνα για τους αγρότες και των 220 ευρώ το μήνα για τους λοιπούς επιχειρηματίες,για το 2020.

-Μετά την επιλογή της κατηγορίας των ασφαλιστικών εισφορών στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει στην ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων για της εισφορές του Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts