Στα 6,5 εκατομμύρια τόνους ανήλθε η παραγωγή πορτοκαλιών στα κράτη μέλη της ΕΕ το 2018, η μεγαλύτερη από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
H Eλλάδα είναι η τρίτη κύρια χώρα παραγωγής, με 0,9 εκατομμύρια τόνους πορτοκαλιών, που αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου της ΕΕ.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Ένωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μια ιστορική συγκομιδή που σημείωσε η Ισπανία, με 3,6 εκατομμύρια τόνους πορτοκαλιών, που αντιστοιχεί στο 56% του συνόλου της ΕΕ.
Οι κλιματικές απαιτήσεις για τα πορτοκάλια συνεπάγονται και τον περιορισμό της παραγωγής σε λίγα κράτη μέλη. Εκτός από την Ισπανία, οι άλλες κύριες χώρες παραγωγής ήταν η Ιταλία με 1,6 εκατ. τόνους, δηλαδή το 24% του συνόλου της ΕΕ και η Ελλάδα με 0,9 εκατ. τόνους, που αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου της ΕΕ.
Συνολικά στην ΕΕ, το 2018 καλλιεργήθηκαν σχεδόν 274. 000 εκτάρια πορτοκαλιών. Λίγο πάνω από το ήμισυ αυτής της έκτασης βρίσκεται στην Ισπανία (140.000 εκτάρια). Η Ιταλία είχε την επόμενη μεγαλύτερη έκταση που δόθηκε στην παραγωγή πορτοκαλιών (83.000 εκτάρια, 30% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (32.000 εκτάρια, 12% του συνόλου της ΕΕ).
Η πλειονότητα των συναλλαγών με πορτοκάλια πραγματοποιήθηκε εντός της ΕΕ
Σχεδόν 2,7 εκατομμύρια τόνοι πορτοκαλιών, αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξήχθησαν από τα κράτη μέλη το 2018. Η μεγάλη πλειοψηφία των εξαγωγών αυτών (2,3 εκατομμύρια τόνοι ή το 88% του συνόλου) διακινήθηκαν μεταξύ των κρατών μελών (ενδοκοινοτικό εμπόριο).
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο agropost.gr