Παρέκκλιση των κανόνων της ΚΑΠ θα γίνει με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή σιτηρών για διατροφικές ανάγκες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Παρέκκλιση των κανόνων της ΚΑΠ θα γίνει με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή σιτηρών για διατροφικές ανάγκες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα των κρατών μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για μια προσωρινή βραχυπρόθεσμη παρέκκλιση από τους κανόνες για την αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι) και τη διατήρηση των μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στην αρόσιμη γη.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου θα εξαρτηθεί από την επιλογή των κρατών μελών και των αγροτών, αλλά θα μεγιστοποιήσει την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι κ.α.) που προορίζονται για προϊόντα διατροφής.

Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επαναφέρει 15 εκατομμύρια στρέμματα στην καλλιέργεια σιτηρών.

Η πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί στα κράτη μέλη της ΕΕ προτού εγκριθεί επίσημα.

«Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους και αβεβαιότητες που προέρχονται κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από το οποίο μπορεί σύντομα να προκύψουν και προβλήματα διατροφικής ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως «κάθε τόνος σιτηρών που παράγεται από την ΕΕ θα βοηθήσει να αυξηθεί η ασφάλεια των τροφίμων παγκοσμίως».

Το σχέδιο θα κατατεθεί στα κράτη μέλη προκειμένου να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις και, εφόσον εφαρμοστεί, θα αφορά μόνο το 2023.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο, η Επιτροπή επέτρεψε για φέτος μια έκτακτη και προσωρινή παρέκκλιση για να επιτραπεί η παραγωγή οποιασδήποτε καλλιέργειας σε αγρανάπαυση φέτος, διατηρώντας παράλληλα το πλήρες επίπεδο των ενισχύσεων στο πρασίνισμα της ΚΑΠ.

Στο μεταξύ έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ συνυπόγραψαν, στην Κωνσταντινούπολη, τη συμφωνία που θα επιτρέψει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Προέλευση του άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts