Σταμάτησαν οι κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας στην Κρήτη και μένει στην αγορά η Τριφυλλία και θα ακολουθήσει η υπόλοιπη χώρα.
Σταμάτησαν οι κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας στην Κρήτη και μένει στην αγορά η Τριφυλλία και θα ακολουθήσει η υπόλοιπη χώρα.
Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τονίζει ότι έχουμε μια μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας θερμοκηπιακής ντομάτας στην περιοχή κατά 5% και ανέρχεται σε 1.200 στρέμματα. Εκτιμάται ότι φέτος αναμένεται μια παραγωγή γύρω στους 25.000 έως 28.000 τόνους. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής και από την άλλη μια αύξηση του κόστους, το οποίο επιβαρύνεται περαιτέρω λόγω και των προβλημάτων φυτοπροστασίας.
Ο κ. Κώστας Κόκκαλης, νέος παραγωγός που καλλιεργεί 25 στρέμματα με θερμοκηπιακή ντομάτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει σταθερή ροή στο εμπόριο και καλή ζήτηση. Τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί λόγω του αυξημένου κόστους έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες. Οι μειωμένες ποσότητες έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια τιμή παραγωγού που κυμαίνεται από 80 λεπτά μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό».
Ο κ. Στέλιος Αρχατζικάκης, παραγωγός θερμοκηπιακής ντομάτας από τον Πύργο Ηλείας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές Ιουνίου ξεκίνησα τις κοπές. Αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή ντομάτας στην Κρήτη. Υπάρχουν καλές ποιότητες και καλή ζήτηση στην αγορά. Επίσης έχουν αρχίσει να έρχονται τουρίστες στην χώρα μας και έχουμε καλές ροές ντομάτας προς τα νησιά. Η μέση τιμή για την μεγαλόκαρπη ντομάτα κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Παραγωγή ντομάτας θα έχω στο θερμοκήπιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου».
Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής στην Κρήτη έχει αυξηθεί η ζήτηση. Η ποιότητα είναι σε καλά επίπεδα. Αυτή την εποχή πουλάμε την μεγαλόκαρπη γύρω στο 1 ευρώ το κιλό και τα ντοματίνια στα 2,5 έως και 3 ευρώ το κιλό. Πάντως υπάρχει απώλεια στην παραγωγή λόγω της τούτας (Tuta absoluta) και του ιού της καστανής ρυτίδωσης που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια και αυξάνουν το κόστος».
Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός επίσης από τα Φιλιατρά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι 20 Μαΐου είχαμε καλές ροές στις ντομάτες. Στην συνέχεια είχαμε μια κάμψη μέχρι 6 Ιουνίου. Εκτιμώ ότι από 25 Ιουνίου λόγω και του τουρισμού θα έχουμε μια άνοδο των τιμών λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%. Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.
Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση με de minimis είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές ντομάτας, ανήλθαν σε 29.076 τόνους, έναντι 22.360 τόνων που ήταν το αντίστοιχο διάστημα 2022 (αύξηση κατά +30%) και κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ.