Ύφεση 0,9% κατέγραψε η ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με τον κορωνοϊό να επιδρά σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα. Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

αποτελούν απλά μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, οπότε η ύφεση θα είναι ακόμη πιο βαθιά. Να σημειωθεί πως πλέον το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τοποθετεί την μείωση του ΑΕΠ το 2020 μεταξύ 8% - 12% σε ετήσια βάση, όταν αρχικά έβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 5%-10%.

Αναλυτικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο 2020, παρουσίασε μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το πρώτοτρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 0,9%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Σε σχέση με τον τέταρτο τρίμηνο του 2019 οι μεταβολές είναι μεγαλύτερες. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8%.

Να σημειωθεί πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ξεκαθάρισε πως τα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Τι δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας 

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα δήλωσε τα εξής: 

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts