Μια νέα εμπορική περίοδο για γερά νεύρα τείνουν να προεξοφλήσουν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά σκληρού σίτου, όσο η Φότζια συνεχίζει να ψαλιδίζει τις τιμές, τα FOB του Καναδά ακολουθούν την πτωτική πορεία του δείκτη ναύλων, ενώ οι προθέσεις σποράς των Καναδών αγροτών προδιαγράφουν μια αύξηση των εκτάσεων σκληρού σίτου κοντά στο 1%, ήτοι -θεωρητικά- μια παραγωγή αντίστοιχη με την περσινή των 5,5 εκατ. τόνων.

 

Η τελευταία πράξη στο έργο της μεγάλης διόρθωσης που συντελείται εδώ και κάποιους μήνες στην αγορά σκληρού σίτου, θέλει τη Φότζια να κόβει επιπλέον 15 ευρώ ο τόνος στην τιμή αποθήκης εμπόρου σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, πλην του βιολογικού, του οποίου η τιμή υποχώρησε κατά 10 ευρώ. Πλέον, τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl , υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% διαπραγματεύονται με τιμή αποθήκης εμπόρου 345 με 350 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα, που λειτουργεί ως βαρόμετρο και για τα ελληνικά FOB, η οποία έχει ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11.5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 335 με 338 ευρώ ο τόνος. Πριν από την τελευταία διόρθωση στη λίστα τιμών της Φότζια την Τετάρτη 3 Μαΐου, για τα φετινά ελληνικά αποθέματα, τα οποία δεν είναι και λίγα, οι τιµές εξαγωγής κυμαίνονταν γύρω από τα 320 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας και οι προσφορές ήταν λίγες και δύσκολες. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται μια τιμή παραγωγού κοντά στα 28 λεπτά το κιλό, τα οποία είχαν ακουστεί τον περασμένο Απρίλιο σε παραγωγικά κέντρα της χώρας. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι τιµές που θέλουν να κουβεντιάσουν οι Ιταλοί αγοραστές για τη νέα σοδειά βρίσκονται ακόµα χαµηλότερα από τα σηµερινά επίπεδα.

Λίγο πριν τη διόρθωση της Φότζια, είχε προηγηθεί μια ακόμα αρνητική για τις τιμές εξέλιξη. Η στατιστική υπηρεσία του Καναδά, δημοσίευσε τις προθέσεις σποράς των Καναδών αγροτών και φαίνεται πως η χώρα οδεύει στη μεγαλύτερη σπορά σιτηρών των τελευταίων δύο δεκαετιών με 8,9 εκατ. εκτάρια, μια αύξηση της τάξης του 6,2% συγκριτικά με το 2022. Μάλιστα, αν και δυσκολεύει κάπως το έργο της σποράς, άφθονες χιονοπτώσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, έχουν σε σημαντικό βαθμό γεμίσει τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας.

Ειδικά για το σκληρό σιτάρι, οι εκτάσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2,45 εκατ. εκτάρια (πάνω 0,9% συγκριτικά με το 2022), ένα μέγεθος που βρίσκεται 6,3% πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα της μελέτης προκάλεσε έκπληξη στις αγορές, αφού μέχρι και πριν από λίγο καιρό, όλοι ανέμεναν μια μετριοπαθή μείωση των εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αναμένεται ότι θα γίνει στο Σασκάτσουαν, σε ποσοστό 2,9%, με την περιοχή που θα σπαρθεί με σκληρό σιτάρι, να είναι η μεγαλύτερη μετά το 2008. Από την άλλη, στην Αλμπέρτα οι αγρότες αναμένεται πως θα κόψουν κατά 5,4% τις εκτάσεις σκληρού σίτου. Στο μεταξύ, τα FOB Καναδά υποχωρούν στην περιοχή των 340 ευρώ ο τόνος.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts