χρήματα, ευρώ, κέρματα, coins,χαρτονομίσματα, money,ΕΕ

Το μεσημέρι της Τρίτης (14/02) το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς με βασικό θέμα τη δημιουργία εταιρείας που θα εστιάσει στην προβολή, προώθηση, εμπορία και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.

 

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Παύλος Σατολιάς στην εισαγωγική του τοποθέτηση μίλησε για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στη χώρα, αλλά και το ρόλο που έχει η ΕΘΕΑΣ. «Οι Τράπεζες για εμάς τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς όλα αυτά τα χρόνια έχουν έναν καθοριστικό ρόλο. Θα πρέπει να αντιληφθούμε πόσο σημαντικός είναι ο πρωτογενής τομέας για την Τράπεζα, για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Πρόκειται για έναν κλάδο που συνεχώς αναπτύσσεται, αν αναλογιστούμε πως το ισοζύγιο τα τελευταία δύο χρόνια είναι πλεονασματικό, γεγονός που προβάλλει τη δυναμική του τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σατολιάς και πρόσθεσε πως «οι συνεταιρισμοί χρειάζονται τη χρηματοδοτική στήριξη των τραπεζών για να καταφέρουν να ανοίξουν τα ”φτερά” τους».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος μίλησε για τον τομέα των νωπών προϊόντων και την αδυναμία πρόσβασης στις σημαντικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών «λόγω του ότι δεν έχουμε την ποσότητα και τον αριθμό των ειδών για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το κρίσιμο μέγεθος και να προσπελάσουμε τους αγοραστές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ στον τομέα του κονσερβοποιημένου προϊόντος, έχουμε τον όγκο και μπορούμε να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη μας ζητηθεί από την αγορά» σημείωσε. Στη συνέχεια ο κ. Γιαννακάκης πρότεινε τη σύσταση μιας εμπορικής εταιρείας με τους μεγάλους συνεταιρισμούς της ΕΘΕΑΣ «για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο εμπορικής δραστηριότητας, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει και τους μικρούς συνεταιρισμούς μέσα από συμβολαιακές σχέσεις, όπου εκεί θα μπορούμε να παίρνουμε το προϊόν και να το προωθούμε στις αγορές που ήδη έχουμε ”ανοιχτές” τις πόρτες». Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να εξυπηρετήσει τους συνεταιρισμούς, όπως αντίστοιχα γίνεται σε Ισπανία και Ιταλία.

Επιπλέον αναφορά έγινε στην ανάγκη δημιουργίας εγκαταστάσεων Agro-logistics για την αποθήκευση και εμπορία φρούτων και λαχανικών, νωπών ή καταψυγμένων που θα διευκολύνουν την άμεση μεταφορά τους στις τοπικές αγορές και τις πύλες εξαγωγής.

Με τη σειρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης δήλωσε πως «μέσα από την ΕΘΕΑΣ έχει χτιστεί ένα ισχυρό δίκτυο μέσα από το οποίο στοχεύουμε σε χρήσιμες και παραγωγικές παρεμβάσεις και απλοποίηση των διαδικασιών που έχουν κόστος για τους αγρότες».

Να αναφέρουμε πως το παρών στη συνάντηση για την ΕΘΕΑΣ έδωσαν: ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν: ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής CIB TΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. Θεόδωρος Τζούρος, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, o Seniοr Director, κ. Γεώργιος Αβατάγγελος, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα κ. Ιωάννης Χανιωτάκης και ο Senior Relationship Manager, κ. Νίκος Ντζιαχρήστας.

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts