«Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), ο οποίος προβλέπει πως οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Ένας πληθωρισμός που αναμένεται λόγω και των πολιτικών της κυβέρνησης να αυξηθεί κατά 10% περίπου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

 

Και συνεχίζοντας αναφέρει: «Οι αυξήσεις επομένως στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες θα ξεπεράσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 400 € ετησίως. Μία αύξηση που είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αντέξουν, αφού η πλειοψηφία των αγροτών δυσκολεύεται ήδη να ανταποκριθεί στις σημερινές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και επομένως θα μετακυλιστεί στο καλάθι του καταναλωτή, όπου ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν πέριξ ή και άνω του 20%.

Και πως αλλιώς αφού η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος που χρεώνουν οι εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας, δυστυχώς, έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση στην τιμή του παραγωγού στο χωράφι από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι του σούπερ-μάρκετ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts