Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει ξανά τη συμφωνία, που είχε συνυπογράψει την 22η Ιουλίου 2022 με την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, με αφορμή τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων από τις χώρες της δύσης.

 

 

Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει ξανά τη συμφωνία, που είχε συνυπογράψει την 22η Ιουλίου 2022 με την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, με αφορμή τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων από τις χώρες της δύσης.

Χάρη στη συμφωνία, η Ουκρανία – ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο πριν από τον πόλεμο – μπόρεσε να εξάγει 33 εκατομμύρια τόνους τους τελευταίους 12μήνες.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται ότι τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσικής Κρατικής Αγροτικής Τράπεζας σημαίνουν ότι η εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί στην επιθυμητή κλίμακα. Υπάρχουν επίσης προβλήματα με την ασφάλιση των φορτίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει άμεσα στη συμφωνία, όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις έναντι της Μόσχας.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή την δυνατότητα αποχώρησης από τη συμφωνία επειδή ολοκληρώνεται σύντομα η κατασκευή του δικού της αγωγού αμμωνίας προς το λιμάνι του Ταμάν, στη ρωσική πλευρά των στενών του Κερτς, μεταξύ της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες οδούς εξαγωγών των σιτηρών της, μεταξύ άλλων και μέσω του Ιράν.

Στο μεταξύ υποδομές του λιμανιού της Οδησσού υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους τα ξημερώματα, μερικές ώρες αφότου εξέπνευσε η ισχύς της συμφωνίας, κάτι που δείχνει ότι η Ρωσία θα βάλει εμπόδια στη διακίνηση των σιτηρών μέσω θαλάσσης.

Η ανακοίνωση της απόφασης είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν σημαντικά οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού σημείωσαν άλμα 3% τη Δευτέρα (17/7), φτάνοντας στο υψηλό των 689,25 σεντς ανά μπούσελ. Ωστόσο, παραμένουν ακόμα πολύ κάτω από τα ανώτατα επίπεδα των 1.177,5 σεντς ανά μπούσελ που σημειώθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν στα 526,5 σεντ ανά μπούσελ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της σόγιας αυξήθηκαν στα 1.388,75 σεντς ανά μπούσελ.

Στην χώρα μας υπάρχει πια αυξημένο ενδιαφέρον από παραγωγούς για το πως θα κινηθεί η αγορά σιτηρών το επόμενο διάστημα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αναμένουμε μεγάλο διαγωνισμό από τον Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» που θα γίνει την Τετάρτη (19/07/2023) για 25.000 τόνους (+-10%) σίτου σκληρού και 4.000 τόνους (+-10%) σίτου μαλακού.

Ανοδική τροχιά πάντως ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες και οι τιμές στην ευρωπαϊκή ήπειρο για τα σκληρά σιτάρια του Καναδά.

Προέλευση Άρθρου : https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts