Στα 6,10 ευρώ το κιλό βρέθηκε η τιμή ορισμένων έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Ισπανία κατά τις πρώτες ημέρες του 2023, με τη μέση τιμή στις 29 Δεκεμβρίου να ξεπερνά τα 5,60 ευρώ, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η αγορά διατηρείται στάσιμη πέριξ των 5,20 ευρώ.

 

Όμως και στην Ιταλία οι τιμές έχουν σπάσει εδώ και εβδομάδες το φράγμα των 6 ευρώ, με τις πράξεις στο εμπορικό κέντρο του Μπάρι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με οξύτητα κάτων των 3 γραμμών, να διαπραγματεύονται στην περιοχή των 6,30 ευρώ το κιλό. Αναφορές από αυτές τις δυο χώρες που καθορίζουν τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, θέλουν το ενδιαφέρον να έχει μετατοπιστεί για τα καλά προς την Ελλάδα, κάτι που συνεπάγεται ότι είναι θέμα χρόνου η ενισχυμένη ζήτηση να παρασύρει προς τα πάνω τις προς το παρόν ελκυστικότερες τιμές που ακούγονται στα εγχώρια εμπορικά κέντρα.

Μάλιστα στην Ισπανία, οι αναλυτές αναμένουν μια περαιτέρω ενίσχυση των τιμών αφού εκτός από τη μείωση της παραγωγής, οι δυνατές βροχοπτώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου φαίνεται να υποβάθμισαν τα λιγοστά ελαιόλαδα, ενώ ο βροχερός καιρός αναμένεται να επιστρέψει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το ταβάνι για τα ισπανικά ελαιόλαδα, θα μπορούσε να είναι τα 6 ευρώ το κιλό, μέση τιμή, τις επόμενες εβδομάδες, έναντι των 5,50 που είναι αυτές τις ημέρες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts