Πίεση από πολλές πλευρές δέχονται σ’ αυτή τη φάση οι τιμές των σιτηρών με το ετήσιο συνέδριο Durum Days της Φότζια να προεξοφλεί αύξηση τουλάχιστον κατά 5% της ευρωπαϊκής παραγωγής σκληρού σίτου και τη βιομηχανία ζυμαρικών να σπεύδει να αγοράσει χαμηλότερα ένα μέρος της φετινών αναγκών, έτσι ώστε να ισορροπήσει έως ένα βαθμό τις υψηλές τιμές (35 λεπτά) στα συμβόλαια του Φθινοπώρου.
Την ίδια στιγμή, τουρκικές πήγες κάνουν λόγο για επέκταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά που έχει υπογράψει η Ρωσία, με την γείτονά μας να αναλαμβάνει εκ νέου ρόλο εγγυητή στη συμφωνία. Είναι σαφές ότι μια ανανέωση της συμφωνίας θα ασκήσει πίεση σε όλα τα είδη δημητριακών, πράγμα που θα επηρεάσει εμμέσως και το σκληρό σιτάρι.
Αύξηση 12% στην Ιταλία, 5% στον Καναδά
Θεμελιώδη που δικαιολογούν τη διόρθωση που έχουν ήδη υποστεί οι τιμές του σκληρού σίτου, κλειδώνοντας μια προσγείωση αυτών σε επίπεδα κάτω από τα 28 λεπτά το κιλό που ήδη διαρρέουν στους ελληνικούς κάμπους, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 17 Μαΐου στη Φότζια, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «Ημέρες Σκληρού Σίτου».
Όπως όλα δείχνουν και με προϋπόθεση ότι ο καιρός δεν επιφυλάσσει κάποια έκπληξη τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον αλωνισμό, οι φετινές παραγωγές σε Ευρώπη και εν συνεχεία Βόρεια Αμερική θα είναι αυξημένες σε βαθμό που να διευκολύνει την πίεση των τιμών. Συγκεκριμένα, κατά την ετήσια συνάντηση στελεχών της ιταλικής βιομηχανίας ζυμαρικών και οργανώσεων παραγωγών, παρουσιάστηκε έρευνα της Arete, ειδικά προετοιμασμένη για το συνέδριο, στην οποία αναμένεται μια ανάκαμψη της ιταλικής παραγωγής κατά 12% με τις ποσότητες που αναμένονται από τα αλώνια του 2023, να ανέρχονται σε λίγο πάνω από 4 εκατ. τόνους. Σε σύνολο Ε.Ε η αύξηση θα είναι της τάξης του 5%, ενώ 5% αυξημένη παραγωγή αναμένεται και από τον Καναδά, όσο στις ΗΠΑ αναμένετια μια ανάκαμψη της τάξης του 3%, κάτι που συνεπάγεται μικρότερες ροές μεταξύ των δύο χωρών της Β. Αμερικής και άρα ακόμα υψηλότερες διαθεσιμότητες στον Καναδά.
Οι drivers της αγοράς για το 2023
Όπως διευκρινίστηκε στο συνέδριο, στην παγκόσμια αγορά παραμένουν ακόμα αντιφατικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ωστόσο το γενικό momentum είναι καθαρά πτωτικό. Προς το παρόν, ο πιο υποστηρικτικός για τις τιμές παράγοντας, είναι τα αποθέματα, τα οποία παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Θα χρειαστεί ακόμα μια σοδειά σαν τη φετινή προκειμένου να μπορέσει το εμπόριο να βρει γερό πάτημα ώστε να επιστρέψει τις τιμές σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα πριν από το 2021. Μικρότερο αντίκτυπο θα έχει και η διακριτική παρουσία του Καναδά στις αγορές το επόμενο διάστημα, αφού ακούγεται πως η χώρα έχει ήδη υπερβεί το πλάνο εξαγωγών, κάτι που θα την υποχρεώσει σε έναν περιορισμό των ροών.
Από την άλλη, εξελίξεις γύρω από τις διεθνείς αγορές σιτηρών και καλαμποκιού, που επηρεάζουν έμμεσα το πριμ της τιμής για το σκληρό σιτάρι, έπειτα και από το ανανεωμένο deal για τα ουκρανικά σιτηρά, αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τιμές, κάτι που σε συνδυασμό με το σενάριο των αυξημένων παραγωγών, θα μπορούσε να μεταφραστεί συνοπτικά, σε τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, ακόμα και ως τα 25 λεπτά το κιλό στα αλώνια.
Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr