αγρότης, πότισμα, Γεωργών

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για πληρωμή εφάπαξ των αναδρομικών μέσα στο 2020. «Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. «Μιλάμε για ένα ποσό 1,4 δισ. ευρώ» , συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, το παραπάνω ποσό προκάλεσε αντιδράσεις αφού σημαίνει πώς αναδρομικά θα δοθούν μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι σε επικουρικές και δώρα. Αυτό το ποσό θα άγγιζε τα 3,9 δισ. ευρώ.

Η δαπάνη έπεσε τελικά στα 900 εκατομμύρια (πάνω από 60% το «κούρεμα») μετά τη δημοσιοποίηση της τροπολογίας με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη σε τηλεοπτική του παρέμβαση στην ΕΡΤ να ξεκαθαρίζει πώς το ποσό αφορά τους συνταξιούχους μόνο του ιδιωτικού τομέα αφού για εκείνους του δημοσίου θα πρέπει να υπάρξει πρώτα η λήξη της σχετικής δίκης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε το μπλόκο σε όποιες νέες διεκδικήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό επίσης σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts