ακρόδρυα, αμύγδαλα, καλλιέργεια

Μια από τις χειρότερες χρονιές αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αμυγδάλου σε πολλές περιοχές της χώρας, πλην κάποιων εξαιρέσεων, λόγω της ακαρπίας των δέντρων από τους παγετούς. Η αύξηση της τιμής είναι αξιοσημείωτη, με τις πρώτες πράξεις να ξεπερνούν τα 8 ευρώ το κιλό. 

Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Αγχίαλος, οι Μικροθήβες και ο Αλμυρός, δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τους παγετούς ενώ στα Κανάλια, στο Σέσκλο και σε πιο ορεινές περιοχές η απώλεια είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Σύμφωνα με τον κ. Μιχέα Κοσμά, που ασχολείται χρόνια με την παραγωγή και εμπορία αμυγδάλου στο Σέσκλο Βόλου, οι συγκομιδές φέτος θα διαρκέσουν πολύ λίγο καθώς δεν υπάρχει αμύγδαλο για να συγκομισθεί. «Από τόπο σε τόπο η παραγωγή διαφέρει, ωστόσο υπάρχει απώλεια 90%-95%. Η ζημιά είναι ανεξαρτήτου ποικιλίας. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν θα μαζέψουν αμύγδαλα καθώς το κόστος εργατικών είναι πολύ μεγαλύτερο. Εγώ έχω ξεκινήσει το μάζεμα επειδή διαθέτω μηχάνημα συγκομιδής αλλά η κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική. Από τα 150 στρέμματα που διαθέτω, η συνολική φετινή παραγωγή είναι μόλις 300-400kg. Η ποιότητα δεν έχει επηρεαστεί. Η τιμή παραγωγού για την καθαρή ψίχα είναι 8,5 ευρώ το κιλό», συμπληρώνει ο κ. Μιχέας.

Ακόμα, ο κ. Γεροτόλιος Αχιλλέας, παραγωγός 24 στρεμμάτων αμυγδάλου στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο για ολική ζημιά στο Συκούριο, τον Τυρνάβο και στην επαρχία της Ελασσόνας. «Στην περιοχή του Τυρνάβου, η οποία έχει έκταση 30.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, η παραγωγή είναι ελάχιστη. Γενικά σε όλη την Λάρισα και την Μαγνησία με εξαίρεση κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές δεν υπάρχει παραγωγή. Τα έξοδα παραγωγής είναι 300-400 ευρώ ανά στρέμμα και αφορούν 12 ψεκασμούς το έτος, ποτίσματα, λιπάνσεις και κλαδέματα. Η τιμή σε κόκκαλο φέτος είναι πάνω από 2,30-2,40 ευρώ το κιλό για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ τον Αύγουστο και περιμένουμε αποζημιώσεις», καταλήγει ο κ. Γεροτόλιος.

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός στα Κανάλια Βόλου, επισημαίνει ότι «κάποιες περιοχές έχουν πλήρη καταστροφή και δεν έχουν λάβει καθόλου παραγωγή, ενώ σε άλλες, η παραγωγή έχει κιόλας συγκομισθεί. Φέτος το ελληνικό αμύγδαλο είναι λιγοστό. Οι κύριες ποικιλίες στην περιοχή είναι η Φυρανιά και η Τέξας όπου η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική ενώ για τις υπόλοιπες ποικιλίες στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει το 20%-30% του αναμενόμενου όγκου. Η τιμή χονδρικής που ξεκινάει από τον παραγωγό, είναι 8 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Τέξας και 8,5 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Φυρανιά».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts